Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPorreresSanta EugeniaSineuVilafranca

Inversió de 5,2 milions d’euros per a digitalitzar tot el servei d’aigua mancomunat del Pla

La Mancomunitat Pla de Mallorca durà a terme una inversió de 5,2 milions d’euros per dur a terme un projecte pioner de digitalització denominat E-Aigo. L’objectiu d’aquest projecte és reduir al màxim possible les pèrdues per fuites en la xarxa i controlar tot el cicle de l’aigua.

Tot plegat és gràcies a un projecte presentat fa uns mesos per la Mancomunitat Pla de Mallorca i l’empresa Hidrobal a Fons Europeus Nexte Gereration i que va quedar entre els vint millors projectes de tot l’estat. En conseqüència va rebre una ajuda de 3.678.837,18 € de l’esmentada convocatòria europea. Així mateix, l’actual concessionària del servei, Sociedad General de Aguas de Barcelona, S.A.U., aportarà els 1.576.644,51 € restants de les millores del servei i sense cap cost per la mancomunitat.

El projecte e-AIGO preveu 14 actuacions per executar en els pròxims 24 mesos a 11 dels 14 municipis que configuren la gestió mancomunada de l’aigua al Pla de Mallorca: Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca de Bonany. Cal recordar que Sant Joan, Sencelles i Petra gestionen directament el servei d’aigua.

La presidenta de la Mancomunitat Pla de Mallorca, Joana Maria Pascual, ha explicat que aquesta iniciativa “servirà per digitalitzar i controlar tot el cicle de l’aigua , d’aquesta manera, reduir les pèrdues i veure en tot moment l’estat real de la xarxa i dels cabdals”.

En aquest sentit, i en referència a l’estat de prealerta per sequera en la qual està la comarca des de març de 2021, apunta que “el canvi climàtic i la manca de pluges ens han duit a la situació de manca d’aigua i tot el que sigui invertir i millorar en precaució i detecció de fuites és molt important. A més, entre altres coses, aquest projecte ens servirà per saber exactament quin percentatge de fuites reals hi ha a cada poble”.

Des de la Mancomunitat expliquen que “aquest projecte suposarà que la mancomunitat del Pla passi a disposar d’uns dels sistemes de digitalització més importants de l’estat”.

Entre altres accions, el projecte inclou:

 • Optimització d’inversions a la xarxa de sanejament i a la xarxa d’aigua potable.
 • Recerca avançada de fuites.
 • Operació intel·ligent de les xarxes d’abastiment.
 • Gestió d’aqüífers.
 • Gestió intel·ligent d’episodis climàtics externs.
 • Telelectura i telecontrol.
 • Sensor de nitrats.
 • Control d’abocament al clavegueram.
 • Pla d’emergències en episodis de pluja.
 • Instal·lació de plaques solars.
 • Auditories, estudis i personal per executar i gestionar el projecte.

PREALERTA PER SEQUERA

Com hem esmentat, el Pla es troba en prealerta per sequera des del mes de març de 2021. De fet, el passat mes de juliol, la Mancomunitat Pla ja va fer una crida a la ciutadania a fer un ús responsable de l’aigua sobretot, sobretot en referència a les piscines de particulars i habitatges vacacionals, una pràctica comuna en els mesos de principi d’estiu.

Així mateix, com publicà aquest digital, les pluges torrencials caigudes sobre el pla de Mallorca a principis del mes de juny deixant per exemple els els 204,4 l/m² a Porreres o els 105,4 l/m² no han servit per fer sortir la comarca de la prealerta de sequera.

PACTE DE L’AIGUA

Aquesta inversió d’Europa no serà l’única que rebran els pobles del Pla de Mallorca pel que fa a gestió d’aigua. Cal recordar que el Pacte de l’Aigua signat entre el Govern Balear, Consell de Mallorca i els ajuntaments servirà perquè els municipis de Balears rebin un total de 20 milions d’euros per a la millora de la xarxa i l’abastiment de l’aigua.

batles Pla
Batles i Batlesses del Pla a la reunió del Pacte de l’Aigua del passat mes d’agost
Back To Top