Skip to content
ActualitatAlgaidaMontuïriPorreres

Més de 100 litres a Sencelles mentre Porreres i Montuïri demanen ajuda urgent

Amb els dits creuats, tocant fusta i mirant al cel. La batlessa de Porreres, Xisca Mora i el seu homòleg de Montuïri, Joan Verger, començaven a fer balanç ahir dels estralls causats per les tempestes dels dies passats. Ho feien encara amb l’ensurt i l’amenaça que ahir a les 14.00 h es repetís la història de dies passats.

De fet, els pares i mares del CEIP Climent Serra i Servera de Porreres reberen un SMS a mitjan matí amb el qual els informaven que la sortida s’avançava 30 minuts per por a noves tempestes. No passà res greu. Una pluja lleu a les 16.00 que durà prop de 30 minuts i que segons l’Aemet deixà 8 litres. Res més. A Montuïri tan sols va ploure quatre gotes a les 20h.

SENCELLES

On si ho va fer ahir, i també de valent, va ser a Sencelles i tota la zona de Santa Eugènia. La tempesta hi arribà a mitjan horabaixa i algunes fonts assenyalaven que pluja havia deixat fins a 102 litres. En una primera valoració no s’han detectat greus problemes més enllà dels camps, camins i algun soterrani del nucli urbà anegat.

tuit pluges sencelles

DANYS

Sigui com sigui, els municipis tenen clar que no poden afrontar per ells mateixos el pagament dels danys causats per les tempestes sobretot a camins de fora vila. Especialment afectat ha estat el camí de Banyeres que va de Porreres a Montuïri i arriba al terme municipal d’Algaida. De fet, tenen la intenció de demanar a la direcció insular de Carreteres del Consell de Mallorca ajuda urgent per arreglar aquest camí i altres afectats. A aquesta petició s’hi sumarà Algaida, segons confirmà a aquest digital la batlessa del municipi, Maria Antònia Mulet.

A Porreres els danys són abundants. El bar del camp de futbol, el pavelló, l’esmentat camí de Banyeres a l’arribada al cementiri, camins i trossos de fora vila inundats. “Encara és prest per fer un balanç, però al camí de Banyeres demanarem ajuda perquè s’ha aixecat tot l’asfalt, ben igual que a altres camins del poble que han quedat en molt mal estat”, explica la batlessa de Porreres, Xisca Mora. “Avui llevam grava i terra de les principals carreteres perquè és perillós per la circulació i per si un cas torna a ploure que no empitjori”, afegeix. Mora espera rebre l’ajuda de l’administració insular: “Farem un informe i el farem arribar al Consell de Mallorca, esperem que ens donin una mà”.

En la mateixa línia, el batle de Montuïri veu amb bons ulls fer una petició conjunta amb el municipi veí per arreglar el camí de Banyeres o el camí Vell de Porreres, com el coneixen. Així mateix lamentava “els danys a camins que acabàvem d’arreglar feia poc com ara el de Son Ribes o Son Canals, els haurem de tornar a arreglar. Han desaparegut camins”. Així mateix, Joan Verger mostrà especial preocupació “pels jaços dels torrents que s’han esboldregat i quedat en mal estat perquè els fa encara més perillosos si torna a ploure com ha fet aquests dies”.

PAGESOS AFECTATS

La pagesia també s’haurà vist afectada. A l’espera d’avaluar danys generals els dies vinents en principi s’haurà retardat la recollida d’albercocs a Porreres. D’una banda, es faran albercocs més grossos perquè hauran tengut més aigua. Així mateix, la dificultat per accedir a les finques enfangades haurà retardat la recollida i això farà que alguns ja no els podran agafar per massa madurs. Els cereals també s’hauran vist afectats, ja que la humitat farà que no sigui fàcil que arribin al mercat d’hora i, si no es perden, s’haurà de posar a assecar. A més les bales de palla que ja estaven fetes per a menjar els animals en verd es podriran i la palla serà dolenta. I ara mateix molts sementers del Pla encara tenen aquestes bales. Pel que fa a la vinya es va veure afectada pel calabruix de les tempestes anteriors i del que ha pogut caure aquests dies passats.

ZONA CATASTRÒFICA

La batlessa de Porreres informà que segons els danys globals no descarta demanar la declaració de zona catastròfica. L’Ajuntament de Porreres contactarà amb delegació de Govern per tal de presentar un informe davant Madrid. En aquest sentit, el batle de Montuïri expressà els seus dubtes: “Esperarem a veure els danys globals, però no sé si la puntuació donaria per fer aquesta petició”.

Back To Top