Skip to content
ActualitatSanta Eugenia

Santa Eugènia estrena habitatges de protecció pública més eficients

Els sis habitatges públics construïts a Santa Eugènia tenen la peculiaritat de ser dels més eficients climàticament dels que ha dut a terme fins ara.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i del batle de Santa Eugènia, Joan Riutort, han lliurat les claus de la primera promoció d’habitatges de protecció pública (HPP) que l’IBAVI ha construït a Santa Eugènia, ubicats al carrer de ca ses Monges, 21.

Durant l’acte de lliurament de claus, la presidenta del Govern ha agraït a l’Ajuntament de Santa Eugènia la cessió del solar «perquè no tots els municipis donen sòl ni planifiquen habitatge a preu taxat», però «el de l’habitatge sí que és un problema que tenim a tots els municipis i necessitam que tots s’impliquin per donar-hi resposta».

Francina Armengol ha afirmat que «la manera com construïm té a veure amb com volem ser com a societat», fent menció als paràmetres de sostenibilitat dels nous habitatges de l’IBAVI: «hem construït aquesta promoció pensant en el repte més important que tenim com a societat, que és la lluita contra el canvi climàtic», ha dit.

ARQUITECTURA SOSTENIBLE

Aquest edifici permet assolir una gran fita per al Govern, ja que climàticament és un dels edificis més eficients construït per l’IBAVI fins ara, amb la demanda energètica més baixa segons les simulacions, de classe energètica A, i amb una reducció de les emissions de CO2, durant l’execució de les obres, del 52 %. És un clar exemple de l’aposta per l’arquitectura sostenible en el parc públic d’habitatge de les Illes Balears, que cerca impulsar construccions de gran qualitat arquitectònica, sostenibles i energèticament eficients, apostant per materials de quilòmetre zero i per l’aplicació de tècniques constructives sostenibles. La promoció de Santa Eugènia beu, a més, d’experiències prèvies com la de Salvador Espriu, a Palma

La promoció consta de sis habitatges, un dels quals encara no s’ha adjudicat, de dos dormitoris, un dels quals adaptat, d’entre 73,34 m2 i 82,15 m2 de superfície útil, repartits entre planta baixa i un pis. Aquests habitatges estan destinats al lloguer i tenen, de mitjana, un preu de 420 €, amb el lloguer més econòmic de 266,76 € (despeses de comunitat i assegurança incloses) i el més car de 504,75 €.

En el camp de la construcció, destaca la introducció o recuperació de materials com el marès, els elements vegetals com la fusta o la posidònia, i la mineria urbana, que utilitza els edificis que s’han de desconstruir com una font de recursos que es poden reutilitzar o reciclar en obra nova i rehabilitació.

Cal recordar que, en cap cas, els llogaters pagaran més del 30 % dels seus ingressos i que, en aquesta promoció, tots els llogaters gaudeixen d’una reducció en el rebut del lloguer. A més, com en totes les promocions de l’IBAVI, els llogaters disposaran d’un temps per poder traslladar-se i habituar-se als nous espais i no començaran a pagar lloguer fins al pròxim mes de maig.

El pressupost d’execució del projecte ha estat de 863.296,13 € (IVA exclòs), i s’alça en un solar cedit gratuïtament per l’Ajuntament de Santa Eugènia.

Back To Top