El pròxim dissabte, dia 14 de juny Porreres celebrarà una nova edició de la Fira de l’Albercoc. Una mostra petita i amb un únic protagonista, el dolç fruit de l’albercoquer. Fou el 2013 quan s’inicià aquesta proposta que amb el temps ha servit per a ajudar a la revitalització del producte que encara ha de menester l’ajuda i el suport de tots per recobrar o mantenir el protagonisme que tenia antany a la vila del Pla.
Xisca Mora, batlessa de la vila explica que “la fira és gràcies a la gent que ha fet feina per mantenir els albercoquers i les varietats. La fira vol ser un espai on preservar i donar a conèixer la tradició i la cultura de l’albercoc, d’ençà que se sembra fins que es cull. Venim d’un passat on hi havia gent que vivia de les exportacions de l’albercoc”.
Mora explica que “hem de fer que la gent sigui conscient que és un producte que es pot perdre, per això hem de fer que se’n valori la seva importància”. “Hem de saber d’on venim per saber on anar”, conclou.
Una de les activitats d’aquest any va destinada als joves a partir de 12 anys. Així, amb el nom de Reviu el Sequer, des del Casal de Joves i la Cooperativa s’ha organitzat, el divendres 13, a les 19 hores, un sequer. Mora explica que “entorn de la fira sempre feim activitats pels més petits i massa sovint no es fa res pels joves, així que des del Casal de Joves amb el suport de la Cooperativa es va voler mostrar com era antigament un sequer i que ho puguin viure. Que vegin la importància i el motor econòmic que era, però també un espai de trobada social per a gent de totes les edats”.
Pel que fa a la fira la batlessa de Porreres manté que ha “suposat un revulsiu per a la vila. Per exemple els primers anys es feia el concurs de plats dolços i salats i això va impulsar la utilització de l’albercoc en productes o plats que abans no s’utilitzaven. De fet, ara fins i tot tenim un restaurant al poble on quasi tots els plats duen albercoc”.
La Fira de l’Albercoc de Porreres ha afegit valor a la marca de l’albercoc com a producte identificatiu de Porreres. Ara bé, Mora reconeix que “s’ha fet feina en crear una Indicació Geogràfica Protegida (IGP), però no ha estat viable. El que sí que s’aconseguí és el reconeixement de Varietats Locals“.
La cita amb la Fira de l’Albercoc atreu a gent de tota Mallorca que sap i coneix la qualitat del producte que es ven aquest dia a Porreres. “Hi ha gent que espera la Fira de l’Albercoc per venir a comprar-ne aquest dia”.
I és que recordem que una de les queixes dels productors porrerencs és la venda d’albercocs forans amb sota el nom d’albercocs de Porreres.
Aquí podeu trobar el programa complet de la Fira.
Notícies relacionades: