Skip to content
ActualitatDestacatMontuïriPorreres

La Cooperativa alerta de la massiva venda d’albercocs forans amb el nom de Porreres

A finals de maig, molts paladars s’alegren amb la dolçor del fruit de l’albercoquer. La fama i el punt fort d’aquesta fruita a Mallorca és al Pla de Mallorca, i concretament a Porreres i els municipis i terres dels voltants. La Cooperativa Agrícola de Porreres és un dels indrets que més tones d’albercocs despatxa. “Ve gent de tota Mallorca a comprar-ne” diu la seva gerent Esperança Mora. Però els darrers anys han de competir, massa vegades, amb albercocs arribats de la península que els volen fer passar per porrerencs.

COLLITA

Aquest any, sense hores de fred en els arbres la collita serà irregular, però amb una notable presència d’albercocs en totes les varietats. “Fins i tot aquelles varietats que solen fer un bon esplet un any sí i un any no aquest any han repetit amb una bona quantitat de fruita”, explica Mora qui afegeix “això sí, seran petits. Tant si els han aclarit com si no, seran petits”.

Així, els primers exemplars que ja han arribat a la Cooperativa de Porreres presenten una bona qualitat. Mora recorda que “els cultius que tenim a la zona són a la seca, això fa que aquests fruits tenguin, també, una dolçor singular. Aquest any, com deia, la majoria de les varietats tenen una bona partida de fruita, el canino en té, el modesto, Rojo Palabras, murtó o el rojo carlet són varietats que tenen un bon esplet”.

Pel que fa al preu aquests primerencs se situen entorn dels quatre euros el quilo. Aquí és on Esperança Mora explica que “el problema greu de l’albercoc de Porreres és aquella fruita que el venedor ven amb el nom de Porreres quan no ho són”. La gran demanada d’albercocs fa que en alguns indrets, fins i tot setmanes abans de ser madurs els albercocs mallorquins ja es venguin com a porrerencs. És per això que fa uns anys la Cooperativa va posar en marxa unes etiquetes per identificar el producte.

Tot i això, des de la cooperativa asseguren que és molt mal de fer lluitar contra aquest engany. Així, la responsabilitat, cau sobre el consumidor que és qui ha de saber destriar el producte que compra.

RELLEU GENERACIONAL

L’albercoc va a la baixa”. El canvi generacional ha fet minvar la producció d’albercocs. “Aquí també és ben necessari posar-hi remei”, explica Mora. Els darrers anys “ja no es fan grans plantacions. Nosaltres, aquí, a la Cooperativa si mateix venem uns 200 o 300 albercoquers per sembrar cada any, però és gent que en sembra, per a consum propi, en quantitats petites”. La plantació més gran d’aquests darrers anys ha estat a Llucmajor, dues de mitjanceres dins el terme de Montuïri i les plantacions que ha fet l’empresa Agromart.

Pel que fa a les zones més productives de Porreres, Mora assenyala que “aquest any sembla que hi ha hagut un equilibri entre els diferents indrets d’albercoquers. Tenim dues zones amb més hores de fred i on hi ha els albercocs més tardans, això és Son Miró i Mianes, dues zones d’albercocs que formen part del municipi de Montuïri. Després Son Cudem, Binicapús, els Morells o Son Valls, aquest darrer a la zona de Felanitx, són els altres indrets més productius del terme de Porreres”.

A aquest relleu generacional, tampoc hi ajuden les malalties. Mora explica que el “gusano cabezudo -també conegut com a escarabató (Capnodis tenebrionis)- ja s’ha instal·lat en els arbres fruiters de cap a cap d’any. Abans amb el fred estava uns mesos sense actuar i només el veiem de maig a setembre com aquell que diu, però ara tot l’any fa noves larves per la manca de fred”, explica Mora. Aquesta plaga que es va detectar als anys seixanta del segle passat, amb l’esplendor dels albercoquers, de llavors ençà ha quedat a l’illa i en les darreres dècades ha mort milers d’arbres de la família de les rosàcies –ametllers, melicotoners, cirerers, albercoquers i pruneres, principalment.

FIRA DE L’ALBERCOC

El pròxim 15 de juny la vila de Porreres viurà la Fira de l’Albercoc, una petita mostra on només hi ha un protagonista, l’albercoc. “Aquesta és una mostra que ens serveix per donar un reconeixement i força a l’albercoc. Fins al dia de la fira només es parla d’albercocs i anam venent totes les varietats que tenim, una vegada passada la Fira solen arribar els de la varietat galta vermella, i aquests no han de menester publicitat es venen tots sols”.

Back To Top