Skip to content
CulturaDestacatMontuïri

Son Forners es fa gran i les excavacions entren a la tanca de les pedres

Coincidint amb els 50 anys de les primeres excavacions a la possessió de Son Forners, a Montuïri, el jaciment s’ha fet gran. Aquests dies, amb l’inici de la campanya de treballs d’aquest any, s’ha esbucat la paret de pedra seca que separava el que tots coneixíem com Son Forners, això és els dos talaiots. Aquesta simbòlica caiguda del mur ha suposat obrir i visualitzar, ara sí, la gran extensió del jaciment cap a la tanca de ses pedres, com la coneixien els vells pagesos de la finca.

Fa unes setmanes i fins al vinent mes de juny els arqueòlegs del Museu de Son Fornés, liderats per la directora, Cristina Rihuete, treballaran en la planimetria d’aquesta zona. Ara per ara, els treballs suposen l’eliminació de bona part de la vegetació de l’espai. Això ha deixat al descobert ja noves construccions i recintes que ens fan intuir que la feina d’excavar i descobrir Son Forners no s’acabarà per ara.

Per tant, el jaciment de Son Forners es fa gran. L’eliminació del mur de pedra seca a més d’ampliar la visualització del jaciment ha obert els cors i l’esperança dels que el visiten a què aquest indret del Pla de Mallorca amagui alguna cosa més del que ja, i no és poc, ens ha mostrat.

Les il·lusions i les expectatives són màximes. Ara, aquesta campanya dotarà l’equip humà de molta més informació i de molta més força per a reivindicar, a les administracions pertinents, més ajuda, si fa falta, per a excavar i descobrir encara tot el que amaga Son Forners.

EL MUSEU

Ara per ara les feines per a reconvertir les cases de Son Forners en el centre del Museu Arqueològic de Son Fornés estan aturades. Paula M. Amengual, batlessa de Montuïri assegura que l’aturada és puntual i és deu a la diferència entre el pressupostat i el cost que han tengut les obres per l’increment de preus dels darrers temps.

Amengual assenyala que “volem fer les coses bé, i per fer-ho bé cal revisar algunes coses com és el cas del finançament del projecte. En aquest cas estam parlant d’una proposta iniciada fa uns 10 anys i que avui en dia no pot seguir funcionant amb els mateixos preus que s’havien pressupostat aleshores”. La batlessa, qui coneix de primera mà el projecte de conversió de les cases de la possessió en museu assegura que “ara som a la fase final de l’execució de l’obra, després haurem d’afrontar la part museística i museogràfica. I és en aquesta fase de l’obra que afecta aspectes com l’electricitat i la fontaneria quan els doblers pressupostats no ens basten per dur-ho a terme”.

Així, en aquests moments, estan en la realització del càlcul del nou pressupost i una vegada coneguem el cost definitiu serà el moment de cercar el finançament per a poder acabar aquestes obres i que el museu al costat del jaciment sigui finalment una realitat.

Aspecte actual de les cases de la possessió.

Notícies relacionades:

Back To Top