Skip to content
ActualitatCulturaDestacatMontuïri

Son Forners obri el patrimoni del passat a un futur que ja és present

 

La virtualització del jaciment de Son Forners de Montuïri permet mostrar el patrimoni a tot el món. La Mancomunitat Pla de Mallorca i l’empresa 3D Stoa han presentat un lloc web (www.sonfornes.com) on es mostra el jaciment i part dels materials trobats en un format del tot innovador que ens permet, fins i tot, veure la reconstrucció del jaciment en les seves diferents etapes.

El projecte, emmarcat dins el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí, ha servit per posar el passat de Son Forners en el futur. L’empresa d’arqueologia virtual 3D Stoa ha estat l’encarregada, durant nou mesos de feina, de fer la documentació del jaciment i la recreació de les peces en tres dimensions (3D). Així al lloc web a més de la recreació del jaciment en l’estat actual s’hi veu com podria haver estat la vida en cada una de les etapes de Son Forners. Tota aquesta feina sempre ha comptat amb el suport dels arqueòlegs del Museu Arqueològic de Son Fornés.

 

 

A la presentació d’aquesta tasca de virtualització del jaciment i del museu hi ha assistit el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauçà, la presidenta de la Mancomunitat Pla, Joana Maria Pascual, la batlessa de Montuïri, Paula M. Amengual i el director insular de Cultura i Patrimoni, Guillem Ginard. Els tres primers, bons coneixedors del jaciment i del poble de Montuïri, assenyalaren de la importància del jaciment i de la feina feta Son Forners amb l’inici de les excavacions en el darrer quart del segle XX i la creació del Museu Arqueològic de Son Fornés l’any 2001. Bauçà ha assenyalat que “aquesta és una mostra de què s’ha d’apostar i apostam per una cosa que no sigui sol i platja a l’hora de mostrar Mallorca”.

La batlessa de Montuïri, i fins fa un any arqueòloga del Museu de Son Fornés, fou qui parlà de la importància d’aquest jaciment del qual assenyalà que només s’ha excavat en un 15% de la seva extensió. Així mateix, en els models virtuals i, ja que només hi ha una part excavada s’ha optat per deixar la futura zona d’excavacions de manera insinuada per donar entendre al visitant del lloc el que poden oferir les excavacions d’aquests anys vinents.

Segons explica Amengual aquesta nova eina que la Mancomunitat ha pogut posar a disposició de tota Mallorca i de tots els visitants. L’arqueòloga i batlessa explica que “aquesta és una eina didàctica de primer nivell. Segur que servirà per millorar l’experiència de les visites que és fan al museu o al jaciment i que servirà perquè els alumnes puguin fer un treball previ a l’aula abans de visitar el jaciment”. “A més —afegeix— dins el Museu permetrà tenir aquestes peces recreades amb impressores 3D que, llevat del pes de la peça, imiten cada utensili com si fos l’autèntic, i això, permet al visitant poder tocar les peces, fet que d’una altra manera no seria possible”.

Així mateix, les visualitzacions i recreacions presents al web permeten veure, quan fins ara ho havíem d’imaginar com era la vida a Son Forners. “Ens permet veure, entendre i comprendre com devia ser allò que avui en dia som incapaços de veure. Ens permeten veure l’invisible amb la tecnologia més puntera”, diu Amengual.

Per Montuïri o per Mallorca que significa aquesta passa, aquesta virtualització? La batlessa també té clara la resposta a aquesta pregunta. “Tenir un Museu que compti amb aquests recursos gràfics, aquestes eines de difusió és un orgull. És una manera de modernitzar la difusió del patrimoni, i me’n sent orgullosa, ja que podem veure Son Forners, que és de Montuïri, però que és de Mallorca, dels mallorquins i mallorquines, per poder mostrar Son Forners d’una manera que mai s’havia pogut mostrar. Així que hem d’agrair a la Mancomunitat haver pogut dur a terme aquest projecte europeu”.

 

Al web del jaciment també s’hi pot trobar un videoresum de les diferents èpoques del poblat i la seva recreació o un altre vídeo en el qual l’espectador pot fer un recorregut de 360 graus pel poblat.

 

 

Back To Top