Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacat

Algaida obri les propostes per triar els gegants que representin el municipi

El ciclista és una de les opcions de gegant. A la imatge el ciclista algaidí, Rafel Pou. Foto: Agrupació Fotogràfica d'Algaida.

L’Ajuntament d’Algaida, en línia amb els pressupostos municipals aprovats per a l’any 2024, treballa en la creació d’una colla gegantera amb l’objectiu de potenciar la cultura popular. Després de mantenir converses amb historiadors, investigadors, tècnics, persones vinculades amb el món de la Cultura del municipi, així com amb professionals de la construcció de figures geganteres. Així, el que s’ha fet ha estat proposar un procés participatiu, públic i obert per triar els personatges de la colla gegantera.

Aquesta proposta es va debatre al plenari de l’Ajuntament i es va elevar al Consell de Cultura del Municipi d’Algaida, on es troben representades totes les associacions culturals, partits polítics i persones vinculades a l’àmbit cultural d’Algaida, Pina i Randa. Paral·lelament a aquest procés es duran a terme activitats orientades a conèixer el món geganter, es crearan la música i el ball adients, i es formarà un grup de voluntaris portadors dels gegants a través del Casal de Joves d’Algaida.

FASES DEL PROCÉS PARTICIPATIU

Es triarà una geganta i un gegant a partir de les següents propostes consensuades, tenint en compte els següents criteris generals: que no existeixin ja en una altra localitat de Mallorca, que no siguin figures de caràcter religiós, que no siguin ofensives per a cap estament social, ni figures tradicionals que ja tenen una rellevància pròpia, com ara els Cossiers, en Camestortes o Ramon Llull.

Les propostes per a geganta inclouen l’Hostalera, la Glosadora, la Mestressa, l’Emblanquinadora i la Geganta del puig de Randa. Per a gegant, les opcions són el Corredor de bicicleta, el Glosador, el Trencador de marès, el Saig i el Gegant del puig de Randa.

El termini de votacions s’estendrà del 18 de juliol al 16 d’agost, ambdós inclosos. Els llocs de votació seran a Algaida (Casa de la Vila), Pina (Can Lluís) i Randa (Rectoria). A més, es podrà votar de manera virtual a través del formulari accessible a aquest enllaç a partir del dia d’obertura de les votacions.

Podran votar totes les persones nascudes abans de l’any 2008 (inclòs) i empadronades al municipi d’Algaida. Cada votant només podrà votar una vegada en total, sigui presencialment o de manera virtual. Es podrà votar com a màxim una opció a la categoria de gegant i una opció a la categoria de geganta. Qualsevol votació que no compleixi aquestes pautes serà nul·la.

Posteriorment, una comissió formada per personal tècnic de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Algaida recollirà els resultats i els farà públics.

ELS GEGANTS DINS LA HISTÒRIA

La figura dels gegants a les festes religioses i civils ha persistit en diferents indrets del món, i d’una manera especial a l’Estat espanyol. A Mallorca, la presència dels gegants està documentada des del segle XVII, vinculada a festivitats i processons religioses. Aportaven un aire de solemnitat i grandesa a les celebracions de carrer, quan la religió ocupava l’espai públic i es mesclava el sagrat i el profà. Les figures històricament tenien un rerefons bíblic, com David i Goliat, que es combinava amb figures històriques i oficis dominants a la societat mallorquina de l’època.

La presència dels gegants augmentà durant el segle XVIII i es consolidà durant el XIX. Els gegants apareixien al costat de músics, cavallets, cossiers, moretons i diverses colles d’animació en les festes civils i religioses. La seva existència i història va ser recollida en l’obra magna de l’Arxiduc Lluís Salvador, Die Balearen.

Durant el segle XX, les colles de gegants van augmentar arreu de Mallorca gràcies a l’impuls de la celebració de les fires i festes modernes. Des de llavors, els gegants animen les festes, recuperant una tradició històrica i augmentant la seva presència de manera significativa.

La figura del gegant s’associa a la Festa Major del municipi, dinamitzant les desfilades i trobades més populars i comunitàries de cada indret. Representa la singularitat i l’esperit de cada municipi, acompanyant al poble, dansant al compàs dels ritmes musicals locals, i mostrant l’alçada i les fortaleses de cada petit territori i la seva gent.

Back To Top