Skip to content
ActualitatDestacatSineu

Els infants de uè del Much de Sineu ja en volen ser protagonistes

Demà dissabte, a Sineu, hi ha eleccions muquicipals per elegir el jove i la jove que representaran el Much de Reig i la Muca de la festa més random del Pla. La parella elegida seran els encarregats de fer aquest paper en el bienni 2025-26. Això significa que per primera vegada els protagonistes de la festa podrien seran més joves que el mateix Much. I és que l’edició de la Mucada d’aquest any serà la número XXI mentre que els quatre joves candidats tenen entre 19 i 23 anys.

Per si teniu la intenció de votar alguna de les parelles que ja fa setmanes que fan campanya per les xarxes socials, a Tot Pla hem parlat amb ells per saber alguns detalls del que pensen sobre la festa que amb dues dècades s’ha convertit en tot un sentiment sineuer.

MARTINA I MATIES

  • Maties Gámez, Egea, 23 anys
  • Martina Fernández, 23 anys

– Quin record teniu de les festes de Sineu d’abans d’existir el Much?
– La veritat és que la festa és pràcticament tan vella com nosaltres! Enguany se celebra la XXI Mucada, i diríem que realment la vàrem començar a viure a partir de 2010. La festa ha experimentat molts de canvis de llavors ençà i ha anat molt més enllà d’un dinar de germanor d’una colla d’amics. Pel que fa a quant érem més petits, que no podíem viure la Mucada tal com ara, o només com espectadors, diríem que comptàvem els dies perquè arribàs l’agost. Ens passàvem tot el juliol preparant playbacks per actuar la nit del sopar a la fresca i aconseguir entrades per l’Aqualand. Cada dia hi havia trull: la gimcana en bicicleta, teatre a la fresca, ball de bot o les festes d’escuma… El vespre de la revetlla jove sempre coincidia amb el dia del Much, en ser petits anàvem a veure els focs i sortíem al correfoc dels dimonions. El sendemà, el dia de la Mare de Déu, en sentir les xeremies sortíem escopetejats de ca nostra amb una gorra i embetumats de crema solar per anar a córrer a les carreres de canyes d’es Cos amb aquell bater de sol. Ara, si ho suram, anam a les carreres amb una bona ressaca per fer poble.

– Per quin motiu vos presentau?
– El primer que ens ve al cap és la il·lusió que hem tengut sempre de formar part de la festa. En aquest cas, sempre havíem admirat el Much i la Muca i era una curolla – i fins i tot un somni – que duem de fa estona. A tot això hi afegim que ambdós som un poc teatrers i que sempre ens ha encantat fer trull, ser per enmig… Hem procurat fer poble (país també) i implicar-nos en la vida cultural. A més, no podíem fer parella amb ningú altre, ja que hem estat amics durant tota la vida i sempre hem anat plegats per tot. Si ens hi presentàvem, havia de ser els dos junts!

– Què li deis a una persona que vol venir el dematí a veure el pregó? I a un que ve l’horabaixa a les 18 h al Fossar?
– Per a tota la gent que vol venir a veure el pregó, el que li demanaríem primer de tot és que respectin a la gent de Sineu i que gaudeix la festa des del sentiment. És un moment que vivim molt intensament i que esperam amb molta il·lusió. A més, és un espai que queda petit i els darrers anys en davallar del puig hem pogut veure que gairebé ja no hi cabíem…

Per l’horabaixa diríem el mateix, que no facin l’ase. La Mucada no és una macrobotellada i des del respecte tothom en podrà gaudir sempre: que actuin amb seny, deixin obrir pas a l’Enqüentro, entenguin que NO és NO, que no condueixin havent begut, que comprenguin els sineuers i els permetin gaudir la seva festa, etc. Sobretot demanam civisme i respecte als personatges de la festa, autoritats muquicipals (i municipals també) i a la resta d’assistents.

– Quina festa tradicional de Mallorca vos agrada més?
– Els dos coincidim a dir que la festa tradicional de Mallorca que ens agrada més és Sant Antoni (tot i que no tenim cap preferència per algun poble en concret!). És una festa molt arrelada i que la sentim molt nostra, a més sempre ens han agradat molt els dimonis (tant de córrer com de correfoc) i aquesta és una data assenyalada per aquestes criatures.

– Per quin motiu vos han de votar?
– En primer lloc, ens agradaria matisar que el caràcter polític i reivindicatiu de la festa no ha estat mai un fre, més aviat ha estat una empenta per decidir presentar-nos. Ambdós creim que a través de l’autocrítica pròpia de la Mucada i l’espai i altaveu que crea podem arribar a alçar les nostres veus contra les injustícies socials, el masclisme, reivindicar els drets humans… En resum, ens agradaria retornar alguna cosa al nostre poble, que ens ho ha donat tot. Ens encantaria fer honor a Sineu i a la Mucada, essent Much i Muca com a tribut a una de les coses més preuades per nosaltres: la nostra identitat.

CLÀUDIA I JAUME

  • Jaume Ripoll, de cas Fornaret, 20 anys
  • Clàudia Rodríguez, de Son Toreó, 19 anys

– Quin record teniu de les festes de Sineu abans d’existir el Much?
– JAUME: Enguany se celebra la XXI Mucada i jo en faré 21, així que record de les festes abans del Much no en puc tenir perquè he anat creixent amb la Mucada. El que sí que puc dir és que així com visc la festa ha anat evolucionant durant els anys. De més petit m’agradava veure el Much i això, però no entenia el perquè de la festa. En canvi, ara de més gran ja he entès tot el que és la festa i puc dir que la visc d’una altra manera.
CLÀUDIA: Jo com que som encara més jove, només puc dir que el Much sempre ha format part de la meva realitat, no he viscut què era un estiu sense el Much i crec que tampoc no m’ho podria imaginar perquè és un dels dies en què la joventut sineuera passa més gust.

– Per quin motiu vos presentau?
JAUME: Per una banda, perquè na Clàudia m’ho va demanar, i a més em feia moltes ganes i il·lusió representar el meu poble un dels dies en què tothom està més pendent de Sineu.
CLÀUDIA: Efectivament, li vaig demanar jo perquè a Sineu sempre hem estat més matriarques i em present perquè m’ha fet il·lusió des que soc ben petita.

– Què li deis a una persona que vol venir el dematí a veure el pregó? I a una que ve l’horabaixa a les 18 h al Fossar?
– Tots dos coincidim que la gent ha de venir al pregó amb ganes de bauxa, preparats i preparades per entrar en un món distòpic, però amb seny i pensant que és el moment més esperat pels sineuers, és a dir, que venguin amb ganes de gresca, però sobretot de respectar la festa i els sineuers i sineueres. Pels que venen l’horabaixa, com hem dit, que respectin la festa i que es respectin a ells mateixos, que no pot ser que cada any sa Mucada tengui «bony o bua».

– Quina festa tradicional de Mallorca vos agrada més?
– Sant Antoni és una de les festes tradicionals que més ens agraden de Mallorca, independentment del poble que sigui.

– Per quin motiu creis que vos han de votar?
– Perquè creim que representam al màxim tant els valors com la idiosincràsia de la festa i de Sineu i, ja que els dos som persones molt actives dins el poble i tenim mil i una curolles en marxa sempre, creim que sent Muca i Much podríem seguir aportant al poble i engrescar a la gent a viure l’autèntic sentiment de la festa.

Back To Top