Skip to content
ActualitatMontuïri

En marxa el projecte de restauració del molí d’en Ferrando de Montuïri

Roca i Amengual signen el conveni de col·laboració per a la restauració del Molí d'en Ferrando.

El Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Montuïri han posat en marxa la restauració i conservació del molí de vent fariner d’en Ferrando per evitar-ne la degradació i obrir-lo al públic.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, i la batlessa de Montuïri, Paula Maria Amengual, han signat un conveni de col·laboració per a dur a terme les tasques de recuperació. L’objectiu del projecte és dur a terme la restauració arquitectònica de la torre del molí, inclòs el cintell, i la construcció i instal·lació del capell i l’antenada, a més del condicionament de l’entorn del molí.

Segons informa el Consell de Mallorca, es pretén recuperar l’estètica exterior del molí i conservar-ne l’interior. Per a la restauració, s’empraran els materials d’acabats i solucions constructives característiques de les tipologies tradicionals o utilitzades en el seu temps, fet que permetrà no alterar la fisonomia del molí i, d’aquesta manera, conservar la seva integració en el paisatge.

Antònia Roca, ha explicat que “l’objectiu d’aquest acord és la restauració i conservació del molí propietat de l’Ajuntament de Montuïri per contribuir a la conservació, rehabilitació i reivindicar així el valor de l’immoble”.

I és que, tal com ha detallat Roca, “s’ha de treballar per al foment de la conservació d’aquests elements patrimonials, part tan important de la nostra cultura”. De fet, ha recordat que «una vegada acabat el projecte, el molí d’en Ferrando obrirà les portes al públic perquè es pugui visitar gratuïtament i, d’aquesta manera, donar a conèixer el patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic en el seu àmbit territorial».

Per la seva banda, Paula Maria Amengual, ha apuntat que “aquest projecte és una bona oportunitat per tal de promoure la recuperació del patrimoni històric industrial dels pobles i per municipis com el nostre és primordial la col·laboració del Consell”. La batlessa ha afegit que “és un element de titularitat municipal que quan estigui restaurat es podrà visitar amb accés regulat per tal que es pugui admirar i veure com era en les seves condicions originàries”.

MOLÍ D’EN FERRANDO

El molí d’en Ferrando està situat al carrer del Molinar i està inclòs en el catàleg del patrimoni historicoartístic de Montuïri. És un molí de vent fariner del segle XVII, que servia per moldre gra, segurament blat. Tipològicament, és un molí de torre cilíndrica ubicat damunt una petita elevació.

Aquest molí és un dels vint molins de vent fariners registrats al terme municipal de Montuïri. Forma part del conegut com a molinar de Montuïri, en el qual podem localitzar una teringa de vuit molins de vent fariners, que antigament eren deu.

Back To Top