Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacatReportatges

La víbria Damiana de Pina estrena cos per les festes d’estiu

Pina espera expectant l’inici de les festes d’estiu, que serà aquest divendres. I és que enguany la víbria Damiana, encarregada de donar el sus a les celebracions patronals, estrena un cos nou. Canvia la tela de llengües que duia des que va néixer l’any 2018 fins ara, per una tela més colorida, brillant i vibrant. El resultat final és encara un secret i els piners hauran d’esperar divendres a les 19.00 h per descobrir com ha quedat. Ara bé, el que sí que us podem avançar és que ara farà entre 10 i 12 metres de llarg i hi cabran 7 persones.

La renovació del cos d’aquesta figura folklòrica semblant al drac respon a les inquietuds del jovent de Pina i, sobretot, al sentiment de pertinença que tenen vers a aquest símbol. La tècnica de Joventut de l’Ajuntament d’Algaida, Kika Martí, conta que a la reunió que varen tenir amb la Comissió Organitzadora de Festes es va decidir que enguany la víbria no sortiria perquè “la tela estava fatal” i que seria substituïda pels caparrots d’Algaida. Però aquesta decisió no va agradar als membres del casal de joves. De fet, Daniel Llompart, que és el tècnic de suport al consistori algaidí i president de la nova Associació Pina Jove, afirma que quan ho varen saber “vàrem dir que enteníem que la víbria representava més les festes de Pina que no els caparrots d’Algaida i en part, per això, s’han fet aquestes renovacions”.

Tot d’una varen posar fil a l’agulla. Na Neus Llompart, que és l’encarregada de dur el cap de la víbria del 2018 ençà, va anar a triar la tela amb una altra membre del casal de joves. Després de dues hores trescant entre teixits, varen aconseguir trobar la tela més adequada. Una tela ordenada que, diu, “tengués una estructura com de drac xinès i que el cos fos mòbil, que el poguéssim dur on volguéssim sense que la tela fes coses estranyes”.

I dit i fet. Finalment, la víbria Damiana sortirà divendres 5 per donar el tret de partida a les festes d’estiu de Pina. I com a segona novetat, remarcar que ho farà acompanyada dels onze caparrots d’Algaida.

UNA HISTÒRIA RECENT

La víbria Damiana va néixer l’any 2018, però la seva història es remunta al 2009 —aproximadament— quan la Comissió d’Organització de Festes va treure a les festes un drac amb la cara verd i el cos fet d’una tela blanca pintada amb les mans dels infants de Pina. Però va deixar de sortir i ara fa 6 anys que des del casal de joves varen decidir recuperar part d’aquesta tradició.

El primer que varen fer va ser encarregar a na Marga Trobat que fes la cara i els joves la varen pintar de blau. Després, a correcuita perquè quedaven pocs dies per l’inici de les festes, varen comprar una tela de llengües per fer el cos. Mentrestant, varen demanar a través de les xarxes socials que la gent decidís si volien que fos un drac o una víbria i el nom. Així, el 58% dels participants varen decidir que fos una víbria i que el seu nom havia de ser Damiana en honor a la copatrona del nucli.

Així, com està escrit unes línies més amunt, s’ha convertit en tot un símbol per Pina. En especial per la generació de joves actuals, que són els que varen impulsar aquesta tradició i que continuen donant-li vida. De fet, na Neus el 2018 ja va pintar el cap de l’estructura i de llavors ençà, que tenia 12 anys, és l’encarregada d’iniciar el recorregut. Assegura que “és una cosa especial”.

Encara més, observen que és un dels dies més esperats pel nucli i una de les activitats que més gent aglutina. I en Toni Verger, també membre del casal de joves, diu que “enguany que s’ha remodelat el cos de la víbria, supòs que les expectatives seran més altes i les energies del poble també creixeran”.

Back To Top