Skip to content
ActualitatDestacatPorreres

La intervenció treu els mecanismes hidràulics del molí d’aigua des Pont de Porreres

Deu dies després de l’inici s’ha donat per conclosa la primera fase de recuperació del molí d’aigua des Pont de Porreres, unes tasques que han suposat deixar a la vista dins el carcabà els mecanismes del molí hidràulic.

Les tasques han estat fetes per l’equip de Sebastià Amer amb el qual hi han fet feina els també arqueòlegs Marc Salom i Enric Ragnar. Amer ha explicat que “la primera passa era comprovar si es podia recuperar tota la infraestructura i tots els mecanismes del molí hidràulic i mirar si s’havien conservat dins el carcabà”.

Afegeix que “durant aquests deu dies hem llevat més d’un metre i mig de fang compactat i avui -per divendres- és el darrer dia que actuam i hem arribat per fi en els mecanismes. Hem trobat les aspes, l’estructura de ferro i a partir d’aquí projectarem una segona fase d’intervenció” que es podria dur a terme enguany segons la disponibilitat pressupostària de l’Ajuntament de Porreres.

A banda de la recuperació de la caseta i la resta de la infraestructura externa, el que s’haurà de decidir ara és què es fa amb aquesta maquinària que ha sortit a la llum gairebé cent anys després de deixar-se d’emprar. En aquest sentit, Amer apunta que “hem de parlar amb el Consell de Mallorca que decidirà si convé més extreure-ho i recuperar-ho per fer un estudi històric-industrial o bé si val més la pena que quedi enterrat per a conservar-ho en el mateix lloc on ha estat des de fa 200 anys aproximadament”.

Quant a l’estat de la maquinària, afegeix que “està tot molt rovellat i les fustes de les aspes i del tronc central del mecanisme està molt podrida. S’hauria de fer un estudi de restauració com toca per dir si és convenient restaurar-hi i això també ho han de decidir els tècnics del Consell de Mallorca”.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Porreres, Maria Antònia Melià, ha explicat que “la idea d’aquesta primera fase era veure què hi havia i a partir d’aquí s’anirà restaurant amb diferents fases”.

Segons s’explica la proposta d’intervenció “respon a la necessitat històrica de la recuperació d’un element cultural i etnològic del poble de Porreres, al qual es volen promoure futures tasques de recuperació, consolidació i restauració de l’element, per evitar el deteriorament i l’actual estat de runa en què es troba aquest bé etnològic”. Així “es durà a terme la recuperació i intervenció arqueològica per així poder mostrar els usos que tingué en el passat i alhora recuperar els mecanismes de l’enginy que encara es troben al seu antic lloc”.

Es destaca a més que “restaurar l’edifici permetria crear un petit espai per difondre la hidràulica tradicional del Pla de Mallorca, cosa que permetria dotar a l’edifici d’una funció que garantiria el seu manteniment”.

Back To Top