Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

El Govern fixa l’alerta per calor en el Pla en 35,9°, la més elevada de les Balears

Els habitants del Pla de Mallorca sembla que són els que millor suporten o saben suportar les elevades temperatures de les Illes Balears.

El Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública del Govern balear té en marxa des de dilluns un nou sistema per decretar avisos d’alerta per altes temperatures que estableix valors diferents per a les diverses zones de Mallorca i de l’arxipèlag. L’objectiu d’aquest nou servei és minimitzar els riscs que suposa per a la salut l’exposició a aquestes calors extremes.

Fins ara l’alerta s’activava quan s’arribava a una temperatura de 34,4 graus a l’aeroport de Palma. A partir d’aquesta temporada i fins al mes de setembre s’han establert sis zones a Mallorca i una a Eivissa i Formentera i una altra a Menorca. De totes aquestes zones, l’alerta a la zona interior, és a dir, al Pla de Mallorca, serà la més elevada de les Illes Balears, ja que no s’activarà fins que el mercuri no arribi als 35,9°.

La resta de zones per ordre són:

32,2° a Menorca

33,1° a Eivissa i Formentera

33,3° Palma-Aeroport

33,9° a la Serra de Tramuntana

34,3° al Llevant de Mallorca

34,4 al sud de l’illa major

34,8° al nord i nord-est

Informa el Govern que aquest sistema implica la recepció de dades de temperatures i mortalitat que hi estan associades recollides des de diferents fonts per tal que, al seu torn, el Servei d’Epidemiologia les reenviï per correu electrònic als nivells assistencials d’àmbit autonòmic, tant sanitaris com sociosanitaris.

D’acord amb aquests llindars es definiran els excessos de temperatura prevists per al dia i les pròximes quatre jornades, com també els registres reals recollits la jornada anterior. Aquest pla estarà vigent fins al 30 de setembre, tot i que es preveu la possibilitat de mantenir-lo fins al 15 d’octubre, en cas que persisteixin les altes temperatures.

Les temperatures llindars d’impacte en la salut per altes temperatures s’han calculat mitjançant l’anàlisi de l’associació entre sèries temporals de mortalitat i temperatura a l’àmbit provincial.

Durant l’any passat es van comunicar 25 possibles casos de cop de calor dels quals, finalment, només se’n van confirmar tres: dos a Mallorca i un a Formentera. Dos dels afectats tenien cinquanta anys i l’altre, vint-i-sis. Un d’aquests treballava al camp, un altre en una cuina i el tercer feia activitat física. Des de l’any 2004, en què es va posar en marxa aquest sistema de vigilància, s’han notificat 122 possibles casos, dels quals s’han confirmat 53. D’aquests últims, deu van acabar en èxitus.

Fonts del Servei d’Epidemiologia han detallat que, durant l’estiu passat, es van activar alertes durant quinze dies als mesos de juliol i agost. Tretze van ser de nivell 1 (groc, baix risc) i dues de nivell 2 (taronja, risc mitjà).

Les persones majors i els menors són els col·lectius més sensibles a aquests canvis de temperatura. Els primers tenen reduïda la sensació de calor i, per tant, la capacitat de protegir-se, i hi ha un paral·lelisme entre la disminució de la percepció de set i la percepció de la calor, especialment quan pateixen malalties neurodegeneratives.

PRIMERA FORNADA

Ahir, en la primera fornada de temperatures elevades, fins a sis indrets de la comarca del Pla estan entre les 10 zones on s’enregistraren les temperatures més elevades de la Comunitat.

Segons dades de Balearsmeteo la temperatura més elevada s’enregistrà en el Secar de la Real (35,5º). Pel que fa al Pla assolí els 34,3° a Son Pou de Vilafranca, 34,2º a la finca de Tagamanent (Montuïri), 33,7º a Llubí, 33,6º a Sencelles i 33,3º a Sineu.

Back To Top