Skip to content
ActualitatAlgaidaCulturaDestacatMontuïriPorreres

El patrimoni moliner del Pla fa rodar les Jornades Europees dels Molins

Molí d'en Nofre de Montuïri. Foto: Mancomunitat Pla de Mallorca

 

El Pla de Mallorca va molt lligat a les terres cerealistes de l’illa. Amb aquesta circumstància comptam amb un ric patrimoni moliner, massa vegades malmenat i en desús. Ara, amb la celebració de les Jornades Europees dels Molins, aquest mes de maig, el departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca s’hi ha sumat, un any més. I entre aquesta proposta de les jornades hi ha la presència de cinc molins del Pla de Mallorca. Tres de Montuïri; el des Fraret, el de can Nofre i el d’en Ballester. Un de Porreres, el de Son Gornals i a Algaida el molí del centre de control de la carretera Palma-Manacor, ubicat entorn de la possessió de Malesherbes.

Aquest any les jornades van especialment adreçades als infants, joves i també als adults. La finalitat no és altre que apropar els molins i el patrimoni
moliner a tothom. Totes les activitats són gratuïtes, però és imprescindible inscriure’s prèviament. (Telèfon: 971 219 815 / 616 449 755 – phi@conselldemallorca.net)

El sus a les jornades serà aquest dissabte dia 18 de maig a Algaida. Allà, al molí de vent d’extracció d’aigua del centre de control de la carretera Ma-15 Palma-Manacor, al quilòmetre 25,5 hi haurà visites guiades per al públic en general, a les 10 h i a les 12 h. Un cop acabada la visita a aquest els participants s’acostaran fins al molí d’en Ballester. Un petit molí de vent fariner, sense casa ubicat al costat del cementiri de la vila del Pla.

 

En el marc de les jornades també s’han previst visites escolars guiades, del 20 al 31 de maig, al Taller de restauració del patrimoni històric-industrial del Consell de Mallorca, ubicat a l’aeròdrom de Son Bonet. Aquesta proposta va destinada als centres escolars de primària i 1r i 2n d’ESO. De dilluns a
divendres, a les 9.30 h i a les 11.30 h.

MOLINS OBERTS

A més d’això que hem explicat i de la visita guiada, aquest dissabte als dos molins, el cap de setmana s’ha previst una jornada de portes obertes a altres molins de Mallorca, entre ells els altres dos de Montuïri i el de Porreres.

El molí des Fraret de Montuïri, és actualment la seu del Museu Arqueològic de Son Fornés que acull les troballes del jaciment de Son Forners. El molí i el museu es podran visitar de les 10 h a les 14 h. A més, aquest, el diumenge dia 19 a les 11 hores acollirà teatre-clown de La deixalleria. Obrador de
juguetes.

Per visitar el molí d’en Nofre i del Son Gornals és necessari concertar la visita amb els seus propietaris, això és: Molí de vent fariner d’en Nofre, carrer del Molinar, 35, Montuïri. Joan Mesquida 635 531 248 i molí de vent fariner de Son Gornals, carretera Ma-5100 Porreres-Felanitx, km 3,9. Pep Julià 649 459 242.

 

FORA DEL PLA

Així, sota el títol de molins oberts es podrà visitar el Molí d’en Fraret, seu del Museu d’Història de Manacor. La visita serà només el 18 de maig, de les 9.30 h a les 13.30 h i a les 10 h es farà la visita comentada “Les feines de fora vila amb ulls de dona”, a càrrec de Margalida Ballester. És necessària inscripció al lloc web: enviumanacor.cat.

Fora sortir del municipi de Manacor també es podrà visitar el molí de vent fariner d’en Sopa. Per a la seva visita s’ha de concertar hora amb Andreu Durán 673 796 064.

A la comarca del Llevant també es podrà visitar el molí de sang de les Escoles Velles de Son Servera. També serà el dissabte de 10 h a 13 hores.

Al Migjorn i al Pla de Sant Jordi de Ciutat també hi haurà espais per visitar. Allà el patrimoni moliner obert prèvia reserva serà el molí de vent fariner de Can Garra Seca, camí de sa Torre, km 6, Llucmajor. Jaume Pericàs 651 890 659. I el molí de vent d’extracció d’aigua de Can Just, finca de Can Just, sa Casa Blanca, Palma. Ramon Cañellas 696 130 446. Únicament el 19 de maig.

 

Back To Top