Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

L’aurora boreal vista des del Pla de Mallorca

Ahir, a la posta de sol, les muntanyes de la Serra es retallaven de manera singular. Més tard, passades les 10 de la nit una resplendor encara més singular començava a cridar l’atenció de molts observadors. Ben aviat a les xarxes es parlà d’una aurora boreal, així que molts agafaren els tapins i pujaren a llosc elevats per veure aquella resplendor que del 1938 ençà no s’havia vist a Mallorca.

Al Pla de Mallorca també es va poder observar aquesta resplendor inusual. Les imatges que ens han fet arribar els lectors així ho demostren, des dels Calderers de Sant Joan o des del puig de Bonany, a Petra, les fotografies intueixen el que va passar, però no reflecteixen al cent per cent l’espectacle de colors que es va veure.

La de nit passada va poder-se veure a gran part de l’hemisferi nord com indica el gràfic següent:

L’AURORA DEL 1938

El 1938 el fenomen va ocórrer el 25 de gener, aleshores era el tercer any de la Guerra Civil, això va fer que molts veïns lligassin aquella resplendor amb efectes de la guerra, altres hi van veure la fi del món. De fet, aquella resplendor va quedar registrada a alguns dietaris com és el cas del secretari de l’Ajuntament de Montuïri, Bernat Ribas Miralles que ho explicava així:

Dia 25. A això de les 20 hores fins a les 24, en la part N.O. de Mallorca va poder observar-se una aurora boreal de grans dimensions, tota de color rosa, de vegades es veien algunes ratlles blanques i, naturalment, ningú no s’explicava aquell fenomen. Al matí següent els diaris relatant el fet van dir que al nord de França i Alemanya a les 12 de la nit en meitat del carrer podia llegir-se perfectament un diari. Feia més de quaranta anys que a Mallorca no s’havia vist cap altre fenomen igual.

AVUI ES REPETIRÀ?

A les xarxes sobre meteorologia s’assegura que aquesta nit es pot repetir el fenomen, ja que va lligat a la gran tempesta solar que hi ha aquests dies, una tempesta geomagnètica que és la més important dels darrers vint anys.

Així que alguns ja fan plans per aquesta nit pujar als cims del Pla de Mallorca o a llocs allunyats de la contaminació lumínica per tornar a veure l’aurora boreal.

Back To Top