Skip to content
ActualitatDestacatPorreres

Veus Feministes de Porreres dona veu a les dones silenciades pel franquisme

L’associació Veus Feministes de Porreres donarà també veu a les dones que patiren la repressió del franquisme i ho faran en el documental “Més enllà de les bales”, d’elaboració pròpia.

La idea inicial era fer un petit vídeo curtmetratge per tal de projectar-lo en l’acte de col·locació d’una placa en memòria de totes les dones que patiren el silenci imposat pel franquisme i no només a les que foren assassinades. Des del col·lectiu expliquen, però que un cop posades en feina, el material s’anà acumulant: “La idea era fer un petit vídeo o curtmetratge que mostrés les vivències de les dones abans i després de l’assassinat de les seves persones estimades, i com podeu veure, una cosa en va dur una altra. Tenim tant de material que un curt no ha estat suficient per contar la seva història i hem fet un documental amb el qual es reflecteix millor la realitat que van viure”.

El documental ha estat elaborat pel grup de treball de Memòria de Veus Feministes de Porreres. “El procés d’elaboració ha estat intens pel gran volum de feina que ha suposat, però a la vegada també ha estat apassionant”. Amb l’ajuda de l’historiador Tomeu Garí, es va fer un llistat de les testimonis que podien entrevistar i un cop recollit tot el material es procedí a l’elaboració del guió per tal que les dones poguessin contar la seva història. “Amb tot plegat es va fer “Més enllà de les bales” i pensam que al final hem aconseguit l’efecte que cercàvem”, expliquen.

PROJECCIÓ DIUMENGE 21 D’ABRIL

L’estrena del documental serà diumenge, dia 21 d’abril de 2024, a les 18.00 h, a l’Oratori de la Santa Creu de Porreres. La pregunta inevitable en aquesta prèvia és si encara hi ha hagut reticències a rompre el silenci: “La majoria de les persones que s’havien d’entrevistar s’han volgut obrir a nosaltres i ens han contat la seva història o la de les seves mares i padrines sense cap classe de problema, això no vol dir que hagi estat fàcil sabent que el que varen viure va ser molt dur”.

Amb tot apunten que “hi ha hagut dues persones que no han volgut sortir al documental. La primera és una dona de 92 anys a la qual li retornaren les restes del seu pare fa poc més d’un any, unes restes que es varen identificar a una fossa de Porreres. En aquest cas, ha preferit que la història la contés la seva filla atès que ara està fent el dol del seu pare i seguir contant aquesta història li dol i l’entristeix molt”. “La segona, és una neta d’una persona assassinada a Porreres que ens ha contat la història de la seva mare i padrina, però ha preferit no sortir al documental per qüestions personals”, expliquen.

Quan a la procedència de les persones que surten en el documental, apunten que “totes tenen algun lligam amb Porreres, tot i que la majoria tenen els seus domicilis situats, actualment, a altres pobles de Mallorca”. “Des de Veus Feministes hem volgut iniciar la història del que va passar amb les víctimes que, d’alguna manera estan enllaçades amb el nostre poble, però la història s’ha pogut ampliar amb situacions viscudes a Mallorca, en general”, conclouen.

Back To Top