Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacat

Algaida, cardioprotegit amb nou desfibril·ladors i la formació de cent persones

Els cors dels residents a Algaida, Pina i Randa estan protegits. La instal·lació de nou desfibril·ladors a indrets estratègics i oberts i la formació d’un centenar de persones en l’ús d’aquests aparells i també en reanimació cardiopulmonar, fa que el municipi estigui cardioprotegit.

Aquesta iniciativa de l’Ajuntament d’Algaida i la implicació de col·lectius, associacions i ciutadania en general “demostra un enfocament proactiu cap a la seguretat i el benestar de la persona”, explica la regidora de Salut, Jerònia Miralles. La regidora explica que “la funció principal d’un DESA és salvar vides i la utilització d’aquest aparell per gent formada fa situacions d’emergència puguin acabar bé”.

En aquest sentit, Miralles informa que els DESA (desfibril·lador semiautomàtic extern) “són aparells electrònics que, d’una manera senzilla, poden diagnosticar i tractar una parada cardiorespiratòria o una taquicàrdia, i ofereixen una explicació senzilla en el cas s’hagin d’utilitzar. Quan una persona pateix una parada cardíaca al carrer, si tenim un DESA a prop es garanteix una actuació ràpida dins els primers minuts. Aquesta actuació augmenta la probabilitat de supervivència, passant d’un 6 a un 70%, minimitza les conseqüències i millora la recuperació. No hem d’oblidar que la parada cardíaca extrahospitalària provoca milers de morts a l’any i gràcies al DESA podem salvar vides”.

Amb la finalitat de facilitar la ràpida actuació davant una situació d’emergència com la parada cardíaca l’ajuntament ha apostat per dotar al municipi de DESA a Algaida, Pina i Randa.

Per facilitar l’accessibilitat als desfibril·ladors estan situats zones de pas habituals per a moltes persones i a llocs estratègics. Estan localitzats a la plaça Algaida, plaça Pina, plaça Son Romaguera, Sala Polivalent-Piscina, Escola CP Pare Pou, camp de Futbol, Policia Local, Protecció Civil i Guàrdia Civil

FORMACIONS

L’èxit del projecte està lligat als cursos de formació en Reanimació Cardiopulmonar i ús de DESA a col·lectius específics i a tota la comunitat. “Sense formació no es pot assolir l’objectiu del projecte”, apunta Miralles.

Per aquest motiu, des de la regidoria de Salut, s’han organitzat cursos tipus taller adreçats als cossos i forces de seguretat i impartits per instructors. Així, entre Guàrdia Civil, Policia Local i Protecció Civil s’han format 25 persones.

La resta són d’associacions esportives com ara el CE Algaida de futbol on s’han format directius i pares i mares. En aquest sentit, cal destacar que els tècnics del club amb titulació de nivell federatiu estan formats en l’ús de DESA en l’assignatura de primers auxilis.

A banda de ciutadans a títol particular que en general formen part d’una entitat o l’altra o sector professional o econòmic, també s’ha format personal de bars, forns i altres comerços i d’associacions o entitats com ara el COF Pina, Algaida Jove o l’Associació de Famílies d’Alumnes, entre altres.

Algunes de les formacions adreçades a la població en general han estat realitzades de manera desinteressada, per infermeres i infermers del Centre de Salut de Llucmajor i de la Unitat Bàsica de Salut d’Algaida.

Back To Top