Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacatMontuïriPorreres

Clam contra la derogació de la llei de memòria històrica en els actes pels republicans

La petició ha estat unànime en tots els actes celebrats aquest cap de setmana en memòria dels Republicans, un crit contra la derogació de la llei de memòria històrica que vol dur endavant el Govern de les Illes Balears.

Aquest cap de setmana, coincidint amb el 14 d’abril, diferents municipis han celebrat actes en memòria dels Republicans assassinats durant la repressió de la Guerra Civil del 1936. Porreres i Montuïri ho han celebrat de manera institucional, mentre que Algaida han estat els partits, MÉS i PSOE els que han fet actes de tribut als republicans de manera particular. A Sencelles també va ser MÉS Unides per Sencelles qui recordà les víctimes.

A Porreres, a la Creu, és un dels actes més sentits de tota Mallorca. Car aquell indret fou un dels punts on més persones s’assassinaren. Un any més foren més d’un centenar les persones que s’arrauliren a aquell indret per recordar les víctimes. A Porreres van intervenir diferents persones. La batlessa de Porreres, Xisca Mora fou la primera que ho reclamà amb veu ben clara “poden derogar lleis, però mai no podran derogar el nostre compromís amb la llibertat, la reparació i el record”. Unes paraules que també va fer seves, Francisca Garcias, reneboda de Climent Garau, batle republicà de la vila. La intervenció central d’enguany anà a càrrec de Margalida Serra, neta de Climent Serra i Servera. En un sentit i emotiu parlament Serra va voler agrair la tasca de totes les persones que han treballat per recuperar la memòria i recordà que “la por de parlar era tanta que dels fets que varen afectar la meva família me’n vaig començar a assabentar de ben gran”.

A l’acte de la Creu de Porreres a més dels familiars de les víctimes també hi hagué presència de tots els grups polítics en representació a l’Ajuntament (MÉS, PI, PP) així com una bona representació del PSOE amb figures com Francesc Antich, Catalina Cladera o Cosme Bonet.

MONTUÏRI

A Montuïri també hi hagué acte institucional, però aquí sense la presència de representants del Partit Popular. Paula Maria Amengual, batlessa de la vila obrí la cerimònia també amb paraules referents a la derogació de la llei de memòria històrica. “Hi ha veus d’extrema dreta que ho volen silenciar i derogar lleis” digué Amengual, qui afegí que “reclamem dels partits democràtics una nova República”. Després qui feu el parlament fou l’arqueòloga, Cristina Rihuete, qui va liderar l’obertura de la primera fossa a Mallorca, al municipi de Sant Joan. Rihuete recordà que “obrir fosses no és obrir ferides, sinó tancar-les” i també reclamà a l’Estat la seva obligació de treballar per resoldre els crims de lesa humanitat.

ALGAIDA

A la vila d’Algaida, MÉS i PSOE han fet els seus propis homenatges al batle republicà i fill il·lustre Pere Llull i a la resta de republicans represaliats. El dissabte fou el torn de MÉS, la formació aprofità l’acte per donar a conèixer que el darrer ple municipal s’aprovà una moció què presentaren per tal de “crear una comissió que organitzi els actes de commemoració de la II República, de Memòria i de reivindicació dels valors democràtics”. La proposta fou aprovada i s’espera que per a l’any vinent ja es pugui fer aquest acte institucional, com els de Porreres i Montuïri.

I sí dissabte era MÉS per Algaida, Pina i Randa, el diumenge 14 d’abril foren els socialistes d’Algaida qui s’acostaren al cementiri municipal per retre homenatge a les víctimes. El PSOE, amb la batlessa, Margalida Fullana, al capdavant recordaren les víctimes. Joan Janer llegí una dedicatòria a Pere Llull i Francesc Antich una glosa als republicans.

SENCELLES

A Sencelles també fou l’agrupació de MÉS Unides per Sencelles qui s’acostà al monòlit que recorda les víctimes per a “reivindicar els valors republicans i recordar a totes aquelles persones que varen perdre la vida per defensar la dels altres, per defensar la democràcia al nostre país”.

Back To Top