Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Els joves del Pla de Mallorca reprenen la marxa

Pla de Mallorca en marxa fou una associació que dinamitzà els joves del Pla durant un bon grapat d’anys. Ara, els joves d’avui en dia han decidit tornar a activar l’entitat.

Biel Bauçà, Maria Magdalena Riutort i Margalida Agnès Pastor han estat qui ens han explicat la posada en marxa de l’associació que es presentarà aquest dissabte a Maria de la Salut. El sus va venir un poc esperonat per la gent que hi estava involucrada fa uns anys i “ens punyien per agafar el relleu, però principalment ho hem tornat a activar per la necessitat que veiem que hi ha a l’interior de Mallorca, ja sigui per l’emergència lingüística, la falta d’oci alternatiu pels joves o no tan joves i també per un tema cabdal com pugui ser l’habitatge, que viu una situació critica al Pla”.

“Volem demostrar que els joves no estam desconnectats de la realitat i en aquest cas, com és l’habitatge estam molt preocupats per aquest fet. Està tot enfocat al turisme, és dona més prioritat al turisme que no a l’accés a l’habitatge dels joves”, assenyalen. Una situació que indiquen que és viu a tots els pobles del Pla, però també al fora vila de la comarca. “Els terrenys de cultiu es destinen a parcs solars i els habitatges als estrangers. Estam venent la nostra terra” asseguren.

“Ens hem adonat que al Pla els joves estan molt adormits. No hi ha activitats que ens aglutinin“. Aquests motius han fet que “hem trobat que era necessari que els joves del Pla ens moguem per aquests temes i ens donem a conèixer, que la societat vegi que estam preocupats pel nostre futur, el nostre present”.

De moment el grup impulsor de la posada en funcionament de Pla de Mallorca en marxa no hi ha gent de tots els pobles tot i que hi ha una bona representació del Pla. Així per ara hi ha joves de Petra, Maria, Montuïri, Vilafranca, Porreres o Costitx. “Nosaltres creiem que a poc a poc en veure les activitats que anirem fent la gent s’interessarà per formar part. Cal dir que ens poden contactar a través de les xarxes socials i que tothom que en tengui ganes és benvingut, no ens hem marcat cap franja d’edat”.

“Estam ben animats per anar fent activitats que puguin estirar els joves. Volem combinar l’oci amb l’activisme. Volem que sigui un punt de trobada per compartir idees, xerrar i que sigui assembleari. També anirem rodant per tot el Pla amb les activitats per poder-nos acostar a tots i cada un dels joves”.

La immigració o el feminisme són altres dos temes que volem posar aquests joves damunt la taula. “Pensam que també pot ser un punt de referència pels nouvinguts que puguin trobar un espai per conèixer la nostra cultura, la nostra llengua… i aquesta manera de ser que tenim al Pla, on encara pots anar a fer un cafè en català, anar a comprar el pa, coses tan minses que aquí, al Pla, encara són normals. Volem ser porta de benvinguda”.

Pel que fa al feminisme assenyalen que “aquesta associació vol estar i estarem molt involucrats en els drets de les dones, no només és fer país i la llengua, també ens hi posam amb el feminisme. Per exemple volem tractar temes com pugui ser, per exemple, el tema de les cossieres de Montuïri”.

PRESENTACIÓ

Aquest dissabte dia 13 es presenten en societat amb una taula redona i un concert. Serà a Maria de la Salut a partir de les 19 hores al casal de Cultura del municipi. A la taula redona hi haurà un debat entre nous i antics membres de l’entitat. Després s’ha previst sopar i el concert de Coça. Finalment la festa acabarà al Pub Es Fixo de la mateixa vila de Maria.

Back To Top