Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Vuit de Març, el Dia de la Dona al Pla de Mallorca

Aquests dies tots els municipis del Pla duen a terme alguna activitat entorn del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona. Aquesta efemèride serveix per a reivindicar la figura de la Dona. I si fa uns anys aquest dia passava desapercebut, ara s’organitzen multitud d’actes entorn d’aquesta data i per a donar visibilitat a la causa.

A la nostra agenda podreu trobar moltes de les propostes previstes per aquests dies en els 14 pobles de la comarca del Pla de Mallorca. Documentals, xerrades, exposicions, passejades o la lectura del manifest el Dia de la Dona són algunes de les activitats previstes en els municipis de la comarca.

Aquesta diada es troba en un punt en què ha patit l’evolució de la societat i que fins i tot es qüestiona que no s’ha de celebrar res, ja que allò que cal és reivindicar la igualtat entre gèneres. Aquest mateix qüestionament o evolució d’aquesta efemèride el trobam al llarg de la seva història. Aquesta data fou reivindicada amb el ressorgiment del feminisme, a finals dels anys seixanta i setanta del segle passat. Però va ser el 1977, quan les Nacions Unides van declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

En el cas de Mallorca sabem que el 1934 es van organitzar actes entorn del 8M, tot just feia un any, el 1933, que s’havia aconseguit el sufragi per a les dones. Així sabem que foren Aurora Picornell i les seves companyes, conegudes com les Roges del Molinar, qui organitzaren aquells actes i que el març del 1936 repetiren amb la participació de més dones. En aquest fil de tuiter ho explica la historiadora algaidina, Catalina Martorell.

MANIFEST

El passat dimarts dia cinc al Parlament algunes diputades ja llegiren el manifest elegit per les Nacions Unides per aquest any 2024 que duu per títol Invertir en les dones, accelerar el progrés i que podeu llegir complet aquí. S’hi assenyala que “el repte més important de la democràcia en el segle XXI és posar fi a la desigualtat entre homes i dones, i amb el seu més salvatge exponent, la violència masclista”.

També s’explica com en la recent enquesta del CIS “les dones dediquen a les tasques de la llar 172 minuts (gairebé 3 hores) de mitjana al dia, i els homes 127 minuts. Les dones dediquen 6,7 hores als seus fills i els homes ocupen gairebé la meitat: 3,7 hores del seu temps”.

Back To Top