Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Un estudi treballa per tornar a posar la col borratxona dins les cuines mallorquines

L’Associació de Varietats Locals ha impulsat el Projecte de selecció, millora i promoció de la col borratxona com a producte singular de l’agricultura i gastronomia de Mallorca. Aquesta és una tasca que s’ha fet a la finca de sa Volta a Porreres, amb l’empresa Agromart com a entitat col·laboradora. El projecte compte amb el suport d’una Beca d’Investigació Aplicada, finançada pel Fogaiba, de la Conselleria d’Agricultura del Govern.

Aquesta iniciativa pretén fer un estudi i selecció de diferents accessions de la varietat local de col borratxona de Mallorca. És a dir, cols de diferents indrets per tal de promocionar-la com a producte singular.


Des de l’Associació de Varietats Locals assenyalen que s’ha fet un treball amb cols sembrades a diferents indrets com ara Porreres, Sant Joan, Sóller, etcètera. D’aquestes s’ha fet un seguiment i una selecció per tal de fer-ne una possible distinció. Aquesta feina és l’inici d’un procés de millora d’aquesta varietat de col amb la finalitat d’aconseguir una col borratxona òptima pel mercat.

Així, si voleu col·laborar amb l’estudi ho podeu fer contestant aquesta enquesta sobre la col.

POC CONSUM

Segons expliquen els productors mallorquins, la col és un aliment que s’està consumint de cada vegada menys. A això cal afegir-hi que dins el mercat existeixen varietats foranes de col que de vegades fan confondre al consumidor que vol comprar la varietat borratxona. És per això que la proposta d’aquest estudi vol tornar a posar en el seu lloc a la col borratxona com a producte singular de l’agricultura i gastronomia de Mallorca.Així, aquest projecte vol ser la primera passa per a tornar a impulsar l’ús de la col en la gastronomia. Tant en receptes que s’han anat perdent com amb receptes innovadores. La realització del projecte permetrà, també, conèixer un poc més la variabilitat existent de col borratxona arreu de Mallorca, per difondre i poder millorar la biodiversitat agrària actual. A més, amb la promoció d’aquesta varietat entre la població, s’espera augmentar la seva visibilitat i la demanda, beneficiant directament al sector.

Back To Top