Skip to content
ActualitatPorreres

Inversió de 183.000 € a la xarxa d’aigua de Porreres per detectar fuites que són de més del 17 per cent

La xarxa d’abastiment d’aigua al municipi de Porreres té unes pèrdues de més del 17 per cent segons els darrers estudis de finals de 2021. Ara i amb l’objectiu de reduir al màxim aquestes fuites, l’Ajuntament de Porreres ha tret a licitació un projecte valorat en 183.000 €. Aquest projecte és finançat majoritàriament amb fons europeus Next Generation.

Porreres disposa d’un únic pou subministrador d’aigua que aboca l’aigua directament al dipòsit ubicat en el camí del puig dels Soldats i que té amb una capacitat de 1.200 m³. La longitud total de la xarxa d’abastiment d’aigua del municipi és de 20.990 metres.

Segons les dades de la direcció general de Recursos Hídrics de 2021, durant aquest any es varen perdre 42.138 m³ a la xarxa d’aigua.

Les fuites a tota la xarxa es detecten a través de la filtració a la xarxa d’un gas traçador que permet disposar d’un mapa dels punts exactes on es produeixen pèrdues d’aigua.

Així mateix, també es proposa instal·lar equips de localització remota de fuites que combinen sensors de renou amb tecnologia de transmissió de dades, per a crear una xarxa fixa de sistema de detecció i localització de punts de pèrdua d’aigua. Expliquen que aquest mètode per a la localització és apte per a la seva utilització en qualsevol mena de conducció, incloses canonades de gran diàmetre, materials plàstics i baixes pressions.

Un dels avantatges és que per a la seva utilització no és necessari interrompre el servei de provisió d’aigua en cap moment i no perjudica els elements de la conducció.

SERVEI MANCOMUNAT

El subministrament d’aigua al Pla de Mallorca és un servei mancomunat que gestiona l’empresa Hidrobal amb seu a Montuïri.

Cal recordar que la Mancomunitat Pla de Mallorca durà a terme una inversió de 5,2 milions d’euros per dur a terme un projecte pioner de digitalització denominat E-Aigo. L’objectiu d’aquest projecte és reduir al màxim possible les pèrdues per fuites en la xarxa i controlar tot el cicle de l’aigua.

El projecte e-AIGO preveu 14 actuacions per executar en els pròxims 24 mesos a 11 dels 14 municipis que configuren la gestió mancomunada de l’aigua al Pla de Mallorca: Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca de Bonany. Cal recordar que Sant Joan, Sencelles i Petra gestionen directament el servei d’aigua.

Back To Top