Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Al Pla hi ha un total de 4.205 piscines privades i de manera legal entre sòl rústic i urbà

Piscina d'un establiment turístic del Pla. Imatge del passat octubre.

Aquesta mateixa setmana el GOB (Grup d’Ornitologia Balear) reclamava que es prohibeixi la construcció de piscines privades. La crida del GOB vol ser una prevenció per la situació de sequera que viu el dia d’avui Catalunya, ja que l’entitat ecologista assegura que “la situació d’emergència que viu Catalunya arribarà a les Balears”.

És per això que des de Tot Pla hem volgut saber la quantitat de piscines privades que hi ha legalitzades en el Pla de Mallorca. A l’oficina del Cadastre hi ha la relació de piscines que hi ha a cada municipi de l’Estat. Així, les xifres assenyalen que als 14 municipis del Pla de Mallorca hi ha un total de 4.205 piscines privades. Entre els municipis que menys instal·lacions hi ha trobam Ariany (140), Lloret (165) o Vilafranca (175). A l’altre extrem hi ha Algaida (858), Sencelles (697) i ja molt per davall Porreres (371).

La resta de municipis hi ha Costitx (219), Llubí (244), Maria de la Salut (185), Montuïri (270), Petra (288), Sineu (354), Sant Joan (247) i Santa Eugènia amb 236.

Entre aquestes piscines no s’hi comptabilitzen les de plàstic o desmuntables, ni les de titularitat pública i que hi ha a cada municipi del Pla. Això fa que el consum d’aigua encara sigui més elevat si fa falta.

Al Pla de Mallorca cap municipi ha pres, o ha hagut de prendre, la decisió de l’Ajuntament de Valldemossa de prohibir l’ús de l’aigua de la xarxa per omplir piscines, per regar la gespa o per altres usos no domèstics. L’estiu passat ajuntaments com els de Deià o Artà.

La portaveu del GOB, Margalida Ramis, explicà a Europa Press que “més o menys” les reserves estan bé a Mallorca, però que a Formentera no. Per això, i tenint en compte les situacions d’emergència de Catalunya o Andalusia (que tenen conques per sota del 20 % de capacitat), considera que s’han de prendre mesures de precaució. Els ecologistes consideren que si no es prenen aquestes mesures, davant la possible sequera s’hauran d’adoptar restriccions d’emergència que s’aplicaran a particulars i al sector agrari i no al turisme.

70.000 PISCINES

El 2022 el Setmanari Ara Balears informava que a totes les Balears hi ha un total de 70.000 piscines i el 2006 n’hi havia 46.773 piscines. Això, segons explicava el Setmanari ciutadà suposa que “5.960 milions de litres d’aigua potable (5,96 hm³) es tuden cada any a les Balears a causa de l’evaporació que es genera a les piscines”.

Back To Top