Skip to content
ActualitatPorreres

Mor Paco Ferrando el darrer capatàs de la carretera de Monti-sion, una gesta que diumenge compleix 70 anys

Diumenge, dia 14 de gener de 1954, Porreres obrí en un sol dia la carretera que puja a Monti-sion, una gesta que es rememorarà diumenge vinent. Només quatre dies abans d’aquesta assenyalada efemèride ha mort Paco Ferrando, el darrer capatàs que quedava en vida d’aquella proesa que alguns consideren un miracle i que està marcada en la memòria col·lectiva de porrerencs i porrerenques.

El vinent diumenge el municipi tornarà a partir cap al puig a peu per recordar aquell fet històric en què, recorden, el nucli urbà quedà buit perquè tothom anà a donar una mà per obrir la via que marca el camí fins a Monti-sion.

El trajecte per connectar Porreres amb el puig es dividí en trams cada un dels quals tenia un cap que coordinava les tasques d’una colla. El jove Paco Ferrando, de 18 anys, que era el capatàs del tram número 27, morí ahir, dia 10 de gener a 88 anys, només quatre dies abans de la celebració d’un dia que sempre recordava amb emoció. De fet, era un dels habituals a les celebracions i misses que es fan a Monti-sion cada 14 de gener per a recordar aquella fita i retre homenatge a tots els porrerencs i porrerenques que hi participaren.

Paco Ferrando en la celebració dels 88 anys el passat 21 de novembre.

Ferrando era fill del doctor Bartomeu Ferrando Barceló qui posà al jove Paco al capdavant de la colla assignada a la seva família. En una xerrada amb Diario de Mallorca l’any 2011, Paco recordava “tant el rector Gabriel Adrover, com el batle Joan Mas, ho tenien tot calculat. Ja havien reunit a tots els propietaris i amos de possessions, fusters, ferrers, i altres empresaris de la localitat per a explicar-los el projecte que havia dissenyat l’enginyer de camins”.

En la mateixa xerrada Ferrando recorda que no deixava passar ningú pel seu tram sense pagar el peatge de deu cops d’aixada. A la imatge superior cedida per la família Ferrando se’l veu a ell comptant els cops.

La vetla tendrà lloc avui, dijous, de 16.00 a 18.00 h i el funeral a les 20.00 h a l’església de Sant Felip Neri.

Diumenge vinent, se celebrarà el 70 aniversari amb la sortida a peu a les 10.00 h de davant l’església de Porreres. A les 11.30 se celebrarà l’eucaristia a Monti-sion i a les 13.30 tendrà lloc un dinar de companyonia.

Back To Top