Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacat

Algaida destina 384.000 € a reduir fuites d’aigua que són de més del 40 %

Nucli d'Algaida. Foto: Mancomunitat Pla.

L’Ajuntament d’Algaida vol posar fre a les fuites d’aigua a la xarxa d’abastiment d’aigua potable. Amb aquest objectiu ha rebut una ajuda que suposarà una inversió de 384.000 € per tal de millorar el proveïment i detectar les pèrdues que segons els darrers estudis de 2021 eren d’un 40 %.

El regidor de Contractació, Mateu Capellà, explica que l’Ajuntament d’Algaida ha tret a licitació el projecte “per tal de detectar totes les fuites d’aigua que tenim a Algaida i Pina i posar fil a l’agulla perquè ens milloraria molt la situació”. Explica que del total de la subvenció el 80% és finançat per Fons Europeus Next Generation a través del Govern de les Illes Balears i el 20% restant per la Mancomunitat Pla de Mallorca.

Les fuites a tota la xarxa es detecten a través de la filtració a la xarxa d’un gas traçador que permet disposar d’un mapa dels punts exactes on es produeixen pèrdues d’aigua. “A partir d’aquí es fa un projecte individual per arreglar cada punt on s’han detectat les fuites”, apunta Capellà.

Així mateix, també es proposa instal·lar equips de localització remota de fuites que combinen sensors de soroll amb tecnologia de transmissió de dades, per a crear una xarxa fixa de sistema de detecció i localització de punts de pèrdua d’aigua. Expliquen que aquest mètode per a la localització és apte per a la seva utilització en qualsevol tipus de conducció, incloses canonades de gran diàmetre, materials plàstics i baixes pressions.

Un dels avantatges és que per a la seva utilització no és necessari interrompre el servei de provisió d’aigua en cap moment i no perjudica els elements de la conducció.

Algaida disposa per al seu proveïment d’aigua amb els pous de Son Micola I i Marina que subministren aigua directament al Dipòsit d’Algaida que té una capacitat de 600 metres cúbics.

SERVEI MANCOMUNAT

El subministrament d’aigua al Pla de Mallorca és un servei mancomunat que gestiona l’empresa Hidrobal amb seu a Montuïri.

Cal recordar que la Mancomunitat Pla de Mallorca durà a terme una inversió de 5,2 milions d’euros per dur a terme un projecte pioner de digitalització denominat E-Aigo. L’objectiu d’aquest projecte és reduir al màxim possible les pèrdues per fuites en la xarxa i controlar tot el cicle de l’aigua.

El projecte e-AIGO preveu 14 actuacions per executar en els pròxims 24 mesos a 11 dels 14 municipis que configuren la gestió mancomunada de l’aigua al Pla de Mallorca: Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca de Bonany. Cal recordar que Sant Joan, Sencelles i Petra gestionen directament el servei d’aigua.

Back To Top