Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacat

Les dones pioneres protagonitzaran l’any 2024 a Algaida, Pina i Randa

Les dones pioneres seran les protagonistes de l’any 2024 a Algaida, Pina i Randa. L’Ajuntament ha decidit donar visibilitat a les dones que al llarg dels segles han destacat, però no han tengut el reconeixement social que mereixen.

La primera iniciativa que s’ha dut a terme és dedicar el calendari municipal d’enguany a dones que han destacat en diferents àmbits en l’època recent. Totes són vides sense les quals “avui Algaida, Pina i Randa no miraríem l’horitzó de 2024 amb els mateixos anhels ni la mateixa esperança”.

Amb el títol de “Pioneres Dones d’Algaida, Pina i Randa” es recupera la memòria de dones de l’època recent. Són set “dones de Randa, Pina i Algaida, dels segles XIX i XX que destacaren i esdevingueren pioneres en serveis socials, educatius i en professions que obrien finestres a la modernitat. Hem reunit un primer grup de dones com un primer homenatge a totes les dones que lluitaren, arriscaren i es comprometeren en la construcció d’una comunitat millor. Eren dones actives, la labor de les quals tingué una projecció pública que consolidà part dels fonaments socials actuals”, expliquen.

En aquest sentit, el tècnic de cultura de l’Ajuntament d’Algaida, Tomeu Salas, explica que en el calendari s’especifica que és la “primera part” perquè al municipi “teníem moltes més persones que podien sortir al calendari, però s’ha fet una tria que ha anat reduint la llista pel calendari amb persones de diferents àmbits i també dones dels tres nuclis urbans i també que ja haguessin mort”. Salas apunta que en altres activitats o iniciatives que es duguin a terme durant aquest any que ha començat es reconeixerà i reivindicaran altres figures pioneres que han destacat en el municipi.

La iniciativa sorgí de la regidoria d’Igualtat i també de la de Cultura de l’Ajuntament d’Algaida. En aquest sentit, la regidora d’Igualtat, Jerònia Miralles, apunta que “ara hem fet el calendari amb set dones d’un llistat elaborat per l’historiador Pere Fullana Puigserver i cada mes farem menció i donarem difusió a la protagonista. També ens agradaria fer alguna exposició o treballar-ho amb l’escola per donar-les a conèixer. També ho difondrem per Titoieta Ràdio”

En el calendari s’explica que “des de l’antiguitat la dona ha tingut un protagonisme històric de primeríssim nivell, però la seva acció ha restat oculta i el seu protagonisme tenia un caràcter privat, domèstic i d’escàs interès públic”.

Prova d’aquest fet és que “en el nostre municipi a penes no hi ha noms de carrers dedicats a dones, les petjades que han deixat totes aquelles que habitaren i transformaren aquest territori i aquesta societat i a penes no existeixen o no tenen presència. Només puntualment la cultura popular i intangible se’n fa algun ressò. Madones, majorales, jornaleres, collidores d’oliva, emblanquinadores, hostaleres, botigueres, cosidores, brodadores i tants altres oficis femenins constitueixen un univers encara per descobrir, tot esperant que algú posi noms i descrigui detalls significatius i professionals de biografies imprescindibles per conèixer allò que som”.

Les set dones que apareixen en el calendari són:

Aina Amengual Sastre (Randa, 1930 – 2017). Mestra de nines
Antònia Sitjar Gomila (Algaida, 1940 – 2020). Dinamitzadora cultural i política.
Sor Concepció Ribas de Pina. (Palma, 1828 – Selva, 1878). Filla dels senyors de Son Ribes.
Margalida Sureda Caba. (Argentina, 1925 – Algaida, 2008). Primera professora d’autoescola de Mallorca.
Petra Cerdà Amengual. (Algaida, 1907 – 1983). Comare d’Algaida i una de les primeres dones dedicades professionalment a la sanitat.
Joana Martorell Garau. (Algaida, 1936 – 2018). Mestre d’escola.
Margalida Servera. (Algaida, 1894 – Bàlitx, Sóller, 1910). Jornalera. Collidora d’oliva.
Back To Top