Skip to content
DestacatMontuïriSant Joan

La sequera obliga a arrabassar 800 ametlers d’una sola finca del Pla

La pèrdua de massa arbòria als camps de tota Mallorca i, per descomptat, del Pla s’ha anat incrementant els darrers anys. En moltes ocasions s’ha parlat de la xylella com a principal causa d’aquest arboricidi generalitzat. Però ara, els pagesos assenyalen a la sequera com una de les responsables de la mort de centenars d’arbres.

Aquest és el cas de la finca de Son Costa, ubicada entre Montuïri i Sant Joan on aquests dies s’estan arrabassant més de 800 ametlers. Els propietaris asseguren que els arbres no han mort per la xylella. “Sentim impotència i tristor de veure com els hem hagut d’arrabassar”. Això, afegeix el responsable de la finca, Tomeu Bennàssar, “ha estat en dos tres anys. Amb aquests temps tots els ametlers han mort”.

La pluviometria ha estat escassa i a la manca d’aigua s’hi han afegit els estius calorosos. Això ha provocat que els ametlers no puguin obtenir tots els nutrients i l’aigua que els fa falta per viure. “Si no hi ha aigua i els arbres són dèbils i és aquí quan poden atacar les malalties”, explica Bennàssar.

Una situació similar la viuen les figueres de tot el Pla, aquells grans figuerals com els d’Alcoraia o Meià, per posar dos exemples, avui ja formen part de la història. A poc a poc malalties com la xylella i ara la sequera van acabant amb l’arbrat dels camps de l’illa.

AMETLERS EN FLOR

Amb aquesta situació la imatge dels ametlers en flor s’allunya de les postals turístiques del Pla i de tota l’illa. Però a més d’això, expliquen el pagès de la finca “hi ha la pèrdua de tota la fulla dels ametlers que era aliment durant mesos per les ovelles o la venda de les ametles que també era una important treta per a la finca”. Els propietaris de Son Costa assenyalen que ara no es plategen tornar a sembrar arbres. “Aquests anys s’han sembrat alguns garrovers, però amb el preu que ha tengut la garrova aquest any tampoc sabem si val la pena fer aquesta inversió de futur”.

Imatge de l’ametlerar de Son Costa que s’ha arrabassat aquests dies.
Back To Top