Skip to content
ActualitatDestacatMontuïriPorreresReportatgesVilafranca

Esgrima contra l’assetjament escolar a l’institut de Porreres

Esgrima contra l’assetjament escolar. Practicar un esport dels que es poden denominar “minoritaris”, poc comuns, per tal d’agafar confiança amb un mateix i sentir-se part d’un grup que ajuda a sentir-te segur en un entorn sovint hostil.

L’IES Porreres i els Serveis Socials municipals han dut a terme un projecte impulsat per l’Agent Tutor, Pedro González, que ha tengut la pràctica de l’esgrima una eina de lluita contra l’assetjament escolar i que ha estat premiat en l’àmbit estatal.

En primera instància el títol del projecte pot donar lloc a equívoc. Òbviament, el Policia no ensenya esgrima perquè una víctima d’assetjament escolar es defensi a capa i espasa. Ans al contrari. “En guàrdia contra l’assetjament escolar és un joc de paraules. El que realment feim és donar-los eines de confiança en si mateixos, tenir un nou grup social dins l’institut que és de confiança” explica Pedro González.

En aquest aspecte prenen especial importància els alumnes referents de 18 i 19 anys: “Són dos alumnes que tenen una molt bona trajectòria, que ja varen passar per projectes del Policia Tutor amb molt bons resultats i que exerceixen un rol molt positiu, fan de pont i serveixen per donar confiança a nins i nines mancants d’elles”, explica González.

PER QUÈ ESGRIMA?

La pregunta és inevitable: Per què no una altra modalitat més comuna?: “Per diversos motius. El 2016 el primer projecte pel qual em varen premiar fou basat en base bol. Aquest esport i l’esgrima són dos esports que jo vaig practicar d’adolescent i sempre he considerat que si vull que els alumnes s’interessin per una cosa en concret, els he d’oferir iniciatives fora del que consideren normal, que siguin extravagants fins a cert punt o que cridin l’atenció”.

En aquest sentit, afegeix que “en el cas del base bol està clar que és un esport molt cinematogràfic, molt americà, va funcionar molt bé. I ara, en aquest projecte, vaig considerar que l’esgrima era un esport prou vistós i prou atractiu perquè cridés l’atenció dels adolescents”. Així mateix, “l’esgrima em donava l’opció de no haver de separar per sexe perquè és un esport completament mixt. A més dona la capacitat d’anar assolint reptes molt concrets, molt compartimentats per etapes i poden anar superant i això els ajuda molt en l’augment de l’autoestima i d’agafar confiança en si mateixos que és un dels eixos del projecte”.

La selecció dels alumnes participants s’ha realitzat entre l’Agent Tutor, Serveis Socials i l’IES Porreres. S’han prioritzat alumnes amb perfils que poden tendir cap al ser víctimes d’assetjaments escolar, amb problemes de socialització, conductes disruptives, trastorns comportamentals i altres.

HI HAN PARTICIPAT 40 MENORS

El projecte començà el mes de març de 2023 i continua el present curs escolar. Hi han passat ja més de 40 menors d’entre 12 i 17 anys, dels quals s’ha creat un grup estable de 18, juntament amb la resta que presenta una assistència més intermitent. L’assistència és molt heterogènia. Hi ha hagut 19 participants femenines i 21 masculins, dels quals un es troba en procés de transició.

Explica la memòria que “l’origen majoritari dels assistents ha estat espanyol juntament amb marroquí, sent 12 en tots dos casos. La resta d’assistents es compten entre d’origen colombià, dominicà, veneçolà, i romanès, la qual cosa demostra la gran heterogeneïtat del grup, el qual ha funcionat orgànicament, desenvolupant-se un vincle de companyonia i comunitat entre tots els assistents”.

UN NOU PREMI

El projecte ha estat reconegut tant en l’àmbit Autonòmic, amb una Felicitació Balear, i també en el Nacional, amb un premi a les bones pràctiques lliurat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies juntament amb el Pla nacional sobre Drogues del ministeri de sanitat lliurat el passat dia 12 de desembre a Madrid. L’Agent Tutor i el regidor d’Interior, Joan Obrador, assistiren a Madrid a l’acte d’entrega del reconeixement.

Aquest és un nou premi que suma Pedro González. Recentment, va rebre una medalla de plata per la contribució a la seguretat viària. Acumula altres premis i reconeixements autonòmics i en l’ambiet estatal per altres iniciatives com ara el “Projecte d’oci inclusiu i saludable: Beisbol” (2017), el projecte “Comicteca de Porreres, fomentant la lectura com a mètode i com a meta” (2021).

Back To Top