Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Les reserves hídriques del Pla de Mallorca es mantenen tot i la manca de pluges

Efectes de la borrasca Juliette a Pina.

Les reserves hídriques del Pla de Mallorca es mantenen tot i la manca de pluges i la tendència a la baixa d’altres unitats de demanda. De fet, segons les dades del mes de novembre, les reserves de les Illes Balears s’han mantingut en un 54%, però tota la comunitat ha passat a estar en situació de prealerta per sequera.

A Mallorca, les reserves són del 55%, mentre que a Menorca s’han incrementat del 49% al 50%. Per la seva banda, Eivissa manté les seves reserves al 41%.

La situació general de la demarcació, amb un índex de 0,454, reflecteix una disminució en comparació amb els índexs dels anys anteriors: 0,498 l’any passat i 0,594 fa dos anys. Aquesta tendència indica una lleugera reducció en la disponibilitat de recursos hídrics.

Pel que fa a l’anàlisi per Unitats de Demanda (UD), es detecta una variabilitat: Tamuntana Sud, Eivissa i Formentera han registrat baixades en les seves reserves, mentre que Menorca, Manacor-Felanitx i Migjorn han mostrat increments. Artà, Pla, Palma-Alcúdia i Tramuntana Nord han mantingut els seus nivells.

Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), durant el mes de novembre, les Illes Balears han experimentat precipitacions significativament inferiors a les habituals. La mitjana de precipitacions ha estat de 14,8 l/m², comparat amb una mitjana històrica de 85,6 l/m². A Mallorca, s’han registrat 15,2 l/m², mentre que la mitjana és de 88,3 l/m². A Menorca, la xifra ha estat de 26,2 l/m², enfront d’una mitjana de 95,9 l/m². Eivissa i Formentera també han registrat menys pluges del normal, amb 1,6 l/m² i 1,0 l/m² respectivament, lluny dels seus valors mitjans de 66,8 l/m² i 48,8 l/m².

Aquesta tendència a la baixa en les precipitacions afecta el percentatge interanual a les Balears, situant-se en un 93%, amb Mallorca al 96%, Menorca al 85% i les Pitiüses al 77%.

Quant a temperatures, el mes de novembre ha estat particularment càlid, amb una mitjana de 15,9ºC, que supera en 1,6ºC l’anomalia habitual per aquesta època de l’any. Aquest conjunt de temperatures altes i escasses precipitacions presenta desafiaments en la gestió dels recursos hídrics i en l’adaptació a les condicions climàtiques.

Back To Top