Skip to content
AlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Per Nadal… els primers mens de pastura i ecològics

me ecològic mallorca

Els productors de Me ecològic de Mallorca fan una crida als consumidors i carniseries a apostar per la carn de mens ecològics de Mallorca. El projecte de promoció ME ecològic de Mallorca, impulsat per l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), fa una crida especial a les carnisseries de tota l’illa a apostar per aquesta carn. Destacant la importància de considerar la temporalitat de la carn ecològica i local, per tal que els consumidors puguin exercir un consum més responsable.

Els productors d’aquest animal assenyalen que “a Mallorca, els animals comencen a tenir pastures de qualitat amb les primeres pluges de tardor, i fins a finals de primavera, fet que implica que els primers mens de pastura surtin per Nadal, arribant al seu ple per Pasqua“. Aquest fet es contradiu amb la “la pràctica actual d’engreixar animals fora de temporada, la qual ha contribuït a la pèrdua dels vincles amb les èpoques naturals de producció de carn”, assenyalen.

“La temporalitat de la carn, vinculada als cicles naturals i la disponibilitat de pastures, és una pràctica que no només assegura una major qualitat del producte, sinó que també contribueix a la resiliència de les explotacions agràries i al manteniment de la salut dels sòls”. Aquest any, amb l’escassetat de pluges, encara és més necessari que “les carnisseries mallorquines considerin la temporalitat de la carn com una oportunitat per redescobrir i reafirmar els vincles amb les pràctiques agrícoles tradicionals, més equilibrades amb l’entorn. Aquelles carnisseries que se sumin a la campanya seran promocionades des del projecte, creant així una sinergia necessària entre els productors i el comerç local de cada poble. Aquells establiments interessats només s’han de posar en contacte amb el projecte ME ecològic de Mallorca: meecologic@gmail.com“.

PÈRDUA DE MIL CAPS PER ANY

ME ecològic de Mallorca assenyala que “la pèrdua progressiva de la ramaderia extensiva a Mallorca s’ha convertit en una preocupació creixent, amb més de 20.000 caps de ramaderia ovina perduts des de principis del segle XXI fins ara”, gairebé mil caps a l’any. Però, darrere aquesta pèrdua d’animals també hi ha molt més, “els preus poc competitius dels mens, ha relegat la ramaderia extensiva a una activitat agrària residual dins de les finques. Aquesta transformació no només implica la pèrdua de la icònica imatge d’ametllers florits amb ovelles pasturant, sinó que també posa en perill les funcions ambientals essencials que aquesta pràctica ofereix”. Els ramaders consideren que la ramaderia extensiva ovina, “té un paper multifuncional vital. A més de mantenir el paisatge i prevenir incendis a través del control de plantes adventícies i biomassa forestal, és fonamental per al retorn de nutrients al sòl, actuant com a mètode de fertilització altament eficient en comparació amb altres pràctiques”.

Per identificar el me ecològic de Mallorca s’utilitza una tinta alimentària que serveix al consumidor per saber que aquella peça de carn té la qualitat i la proximitat que cerca.

Back To Top