Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacatLlubiPorreres

Llubí, Algaida i Porreres, a favor dels docents i contra la segregació lingüística

Els plens dels ajuntaments d’Algaida, Llubí i Porreres s’han pronunciat oficialment en contra de la segregació lingüística a les aules i han mostrat el seu suport al col·lectiu dels docents.

La via ha estat l’aprovació de diferents mocions presentades a les sessions que han estat aprovades en els plens de les Corporacions on s’han dut a votació. Per ara només han estat aquest tres els municipis del Pla on s’ha aprovat un document de suport al col·lectiu docent i/o en rebuig de la segregació lingüística a les aules pretesa pel partit d’extra dreta que dona suport al PP en el govern de les Illes Balears.

ALGAIDA

Al municipi d’Algaida es va elevar una proposta “Contra la segregació lingüística a les aules” del PSIB conjuntament amb MÉS per Algaida.

Entre altres arguments, la moció recorda que la proposta de segregació lingüística a les aules “col·lideixen frontalment amb el que estableix l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i la Llei de Normalització Lingüística, aprovada amb un absolut consens el 1986, i la substitueixen per una normativa que suposa una esmena a la totalitat de la nostra convivència i pluralitat, atacant precisament els fonaments legals d’aquesta concòrdia”. “Estam davant l’atac més gran a la pluralitat lingüística de la història de les Illes Balears des de l’inici de la Democràcia”, afegeix el document.

En l’apartat d’acords, la moció demana 7 punts dels quals destacam:

-Instar al Govern de les Illes Balears a complir la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de Normalització Lingüística a les Illes Balears així com el Decret 92/1997, de 4 de juliol, que regula l’ús i l’ensenyament de i en llengua catalana, pròpia de les illes Balears, en els centres docents no universitaris de les Illes Balears.

-Exigir al Govern de les Illes Balears a no fer cap modificació d’aquestes normatives sense el consens de la Comunitat Educativa de les Illes Balears i les principals entitats, socials i acadèmiques, implicades en la defensa i promoció de la llengua catalana a les Illes Balears.

-Condemnar la fractura social que es pretén impulsar amb aquestes mesures (…) emprant la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, com un element de confrontació partidista.

-Instar al Govern de les Illes Balears a mantenir el consens històric entorn de la normalització lingüística, deixant de banda l’agenda política de retrocessos en drets i llibertats assolits durant aquests quaranta anys d’autogovern a les Illes Balears.

La moció fou aprovada amb els vots a favor dels regidors de PSIB (5) i MÉS (3) i en contra de PP (4) i el partit d’extrema dreta (1).

LLUBÍ I PORRERES

Per altra banda, els plens de Llubí i Porreres aprovaren la moció de MÉS per Mallorca que al municipi llubiner es presentà com a proposta de Batlia i al porrerenc per part de MÉS per Porreres, partit a l’oposició.

En el document els plens dels l’ajuntaments acorden:

-Manifestar el seu suport a l’actual model lingüístic escolar a les Illes Balears. Un model que ha estat de consens durant dècades i que mai no ha generat conflicte ni ha suposat cap trava per al correcte creixement, desenvolupament i educació dels nins i nines de la nostra Comunitat.

-Rebutja la segregació dels alumnes per raons de llengua, per la fragmentació social que això pot generar i per l’elevat cost que tendran unes mesures que no són necessàries perquè la normativa garanteix l’opció d’un 50% dels continguts en castellà si així ho decidís el Projecte Lingüístic de Centre si fos necessari, segons criteris pedagògics, per assegurar el coneixement òptim d’aquesta llengua.

-Mostra el seu suport a la comunitat educativa, especialment als claustres de docents, que en condicions sovint precàries duen a terme la seva feina amb vocació de servei i prioritzant sempre els drets dels infants.

-Reclama a la Conselleria d’Educació que els recursos públics gestionats pel Govern de les Illes Balears es destinin a millorar l’entorn educatiu: baixant unes ràtios en molts casos inassumibles, augmentant la plantilla de professorat de suport i realitzant les obres i inversions necessàries a les infraestructures educatives que fa anys que esperen.

A Llubí la moció s’aprovà amb els vots a favor dels 6 membres de l’equip de govern (MÉS-Feina per Llubí). A l’oposició, els 3 del Pi-Futur Llubí hi votaren a favor mentre el PP es va abastenir.

A Porreres, el PP va demanar votar els acords de la moció per separat, ja que estaven d’acord en els dos darrers punts. MÉS no ho acceptà perquè, argumentaren, es perdia l’essència de la moció. Finalment, el document s’aprovà amb els vots a favor d’El Pi (4) i de MÉS (5). El PP (4) es va abstenir. Podeu veure el debat en el vídeo de PorreresTV.

Back To Top