Skip to content
ActualitatDestacatMaria de la Salut

Maria Poble Petit: “Aquest desgavell urbanístic amb el nostre consentiment, no!”

La recentment creada Plataforma Maria Poble Petit ha fet números sobre el que poden suposar el desenvolupament de les Normes Subsidiàries que tramita l’Ajuntament de Maria de la Salut. Segons els seus comptes el que es proposa és afegir tot un poble sencer com l’actual a Maria. “Som gent conscienciada, sabem el poble que volem i sabem els recursos, hídrics, socials, energètics… que tenim”, expliquen des de la Plataforma.

Un dels representants de la Plataforma, Toni Lluc Mas, explica que “som un poble de 2.400 habitants, un poble petit. I sumant tot el desenvolupament que hi ha previst ens surten un total de 938 habitatges, ens surt un poble nou, uns 2.500 habitants, amb una mitja de 2,7 habitants per casa”. El representant de Maria Poble Petit explica que “actualment hi ha 260 solars buits al municipi i uns 325 habitatges buits. A aquestes xifres i hem d’afegir les promocions que quedaren a mig fer i que suposen 66 habitatges més”.

Això, segons la Plataforma, podrien suposar 651 habitatges als quals s’hi haurien d’afegir els 287 més prevists en les noves normes urbanístiques.

CREIXEMENT DESMESURAT

El representant de la Plataforma explica que “es va fer exposició de tres models de plans generals perquè la gent opinàs, resulta que el Pla aprovat no coincideix, ni és cap dels tres que hi havia exposats. N’hi havia un que era de creixement zero. Nosaltres no ens oposam a fer modificacions puntuals i necessàries com pugui ser un aparcament al camp de futbol, és una necessitat pel poble”.

“Però la Sala aprovà un model que va sorprendre a tots i ens trobarem amb aquesta situació, i aquí és on neix la Plataforma Maria Poble Petit. De la sorpresa. Maria Poble Petit som veïns del poble, petits propietaris, que en veure aquest creixement tan desmesurat. I veiem especulació bestial dels constructors. Si la necessitat del poble és que a canvi del solar per fer les escoles i el centre de salut, s’hagi d’urbanitzar, d’acord. Era un acord polític, però afegir la resta… tot aquest desgavell urbanístic amb el nostre consentiment, no!

Segons la Plataforma, si els recordam les paraules del batle, Jaume Ferriol, referents a les Normes Subsidiàries del 1998 assenyalen que “el coeficient de creixement per habitatge del 1998 era molt més alt. Ara està situat als 2,7 habitants per habitatge quan abans era de quatre fills per família i d’aquí li surten a ell els 10.000 habitants. Així que si anam amb aquell coeficient a les xifres actuals d’habitatges encara anam a més habitants que no els 2.500”.

son puig maria
Tots aquests solars de Son Puig es podran urbanitzar amb les noves normes.

“A Maria no hem de menester 287 nous habitatges de tres plantes. No hem de menester edificis de tres plantes“.

En aquests moments encara es poden presentar al·legacions, el termini és el 5 de desembre. “Estam en la fase de conscienciar a la gent que presenti al·legacions, ja que de moment veim que és l’única manera de poder aturar el desgavell”. A la taula redona, amb professionals com Nofre Rullan, Margalida Ramis i Damià Perelló. Tots ells en el seu àmbit ens van donar una lliçó d’urbanisme o dels recursos hídrics de la zona”.

I és que a la zona de Son Puig, un dels espais més propers a l’església de Maria que es vol urbanitzar, i el Clot Maiol, al costat de l’escola, segons expliquen des de la Plataforma serien, en part, zona inundable. L’arribada de l’energia elèctrica, els recursos hídrics, el centre de salut, l’escola són altres dels espais que assenyalen que podrien quedar desfasats amb aquesta planificació urbanística que es preveu.

“Amb poques paraules -conclou Toni Lluc Mas- tenim un poble que ens agrada, no entenem com a les actuals possibilitats de creixement que tenim encara n’hi hem d’afegir més. Amb la millora de cases velles i els solars buits existents ja seria suficient. La resta només té un nom, especulació urbanística“.

Back To Top