Skip to content
ActualitatAlgaidaCulturaDestacatMontuïriPetraPorreresReportatges

Les quatre bandes de música del Pla afinen per Santa Cecília

bandes de música

A alguns pobles de Mallorca, durant molts d’anys l’ànima de la festa han estat les bandes de música. Unes agrupacions musicals que, de manera amateur, van anar sorgint a alguns pobles del Pla. Qui no recorda allò de “amb un cop de bombo tothom compareix a plaça”.

Al Pla de Mallorca compte amb quatre Bandes de Música i de renom dins Mallorca. Algaida, Montuïri, Petra i Porreres. Aquests són els únics municipis del Pla que tenen banda. I la tenen des de fa anys i amb una forta tradició musical. Una part important del seu funcionament es deu a la importància de les escoles de música de cada un dels pobles i el fet que generació darrera generació hi hagi relleu entre els músics.

En tres dels quatre municipis hi ha una alta quota de joves estudiants de música que podran nodrir les bandes en el futur, això és a Algaida, Petra i Porreres. En el cas de Montuïri els darrers anys ha minvat molt el número d’alumnes de l’escola i des de la banda local ja treballen a trobar solucions a aquesta situació.

Però la presència de Bandes de música no és exclusiva d’aquests municipis, sabem que hi ha hagut bandes o formacions musicals similars a altres municipis del Pla com puguin ser Sineu, Lloret, Sant Joan, Sencelles. Així mateix, aquests municipis, actualment sense banda de música, a l’hora de contractar algun concert per les seves festes pensen, majoritàriament amb les quatre bandes del Pla. Són habituals les sortides d’aquestes bandes a les festes de Sant Joan, de Lloret, de Sencelles o les processons de la Setmana Santa de Sineu.

Però les quatre bandes també coincideixen en el fet que foren fundadores de la Federació de Bandes de Música de les Illes Balears, una entitat que les aixopluga i els serveix per a relacionar-se amb institucions com el Consell de Mallorca.

Les bandes de música són associacions que es regeixen per una junta directiva que du la batuta administrativa de l’entitat i és l’encarregada de gestionar els músics i les relacions d’aquests amb el director o de la banda amb l’escola de música. Unes escoles que són municipals amb la gestió concedida a una empresa o, en el cas de Petra i Algaida és la mateixa banda la que gestiona aquests centres educatius.

El pròxim dimecres, dia 22 de novembre, és Santa Cecília la patrona dels músics. Entorn d’aquesta data les agrupacions del Pla mostren la feina feta aquests darrers mesos, les hores d’assaig i de preparació surten a llum amb un concert que sempre és un dels més especials de la temporada per a cada banda.

SANTA CECÍCLIA, LA PATRONA

Així, aquest any avui dissabte i demà diumenge, Petra i Algaida ofereixen el seu concert amb dues importants estrenes. Els petrers repeteixen col·laboració amb el cantant menorquí Cris Juanico i estrenen a Mallorca Altament Sensible, la darrera proposta musical del ciutadellenc. A Algaida s’estrena El Gegant d’Alger, obra que va ser la guanyadora del Premi Castellitx 2023, del mestre Juan Luis Escrivá Llopis, de Gandia, i actualment resident a Palma. També s’interpretarà el Carnaval de Venècia amb el trompetista solista Agustí Serra Vanrell, un jove músic de la banda.

Els porrerencs i montuïrers faran el seu concert l’altre cap de setmana, el dissabte dia 25 de novembre. Els de la Filharmònica han optat per fer un concert titulat Llatins on la música llatina serà el fil musical de tot el concert. A Montuïri, la banda després dels dos darrers concerts temàtics, fets al maig i per les festes de Sant Bartomeu, ha optat per un popurri de música en la qual combinen pasdobles, sarsuela, bandes sonores fins a peces de música contemporània.

CADA BANDA, A BANDA

A Porreres, la seva banda és tota una institució dins Mallorca. La Banda de Música la Filharmònica Porrerenca, que és el seu nom oficial és una entitat amb 167 anys d’història ininterrompuda. Va ser fundada per Jaume Mulet i Escarrer (fill il·lustre del poble de Porreres) l’any 1856. Actualment, està formada per uns seixanta músics, i cada any va incorporant més músics i músiques.

El seu director és un músic format a la mateixa banda, el porrerenc Joan Ramon Xamena Vidal. Xamena duu una llarga trajectòria com a director, ja que fa 24 anys que exerceix com a diferents bandes de música de Mallorca, sota la seva batuta han sonat les bandes de Llucmajor i Capdepera entre d’altres.

La junta directiva actual és la formada per Coloma Taberner (Presidenta), Caterina Sastre (Vicepresidenta), Margalida Barceló (Tresorera), Xisca Gayà (Secretària), Maria Barceló (Vocal), Cristòfol Barceló (Vocal), Xavier Ferrer(Vocal).

Des de l’entitat musical porrerenca ens assenyalen que entre els seus reptes de futur “estam preparant molts nous projectes com per exemple dia 10 de desembre, tocam al Teatre Principal amb el grup Xanguito“. Coloma Taberner, directora de l’entitat assenyala que “ens consideram una banda activa que dona importància a la incorporació de nous músics joves a la banda, i això s’aconsegueix gràcies a l’enllaç que tenim amb l’escola de música del nostre poble de Porreres”.

A Petra, la Unió Musical de Petra és la més jove de les quatre. És una associació nascuda dia 4 de gener de 1987, a iniciativa d’un grup de petrers que es preocupaven per la difusió i aprenentatge de la música entre la gent jove. La primera actuació de la banda, va ser al gener de l’any 1987, interpretant el pasdoble “El Chupinazo” de Luis Usua i J. Casillas, peça que sempre forma part del repertori musical del concert d’aniversari que fa la banda cada any. Actualment en formen part una quarantena de músics.

El seu actual director repeteix per segon cop en el càrrec i és Andreu Julià Serra, qui també du la batuta de la Banda d’Algaida. Julià ara ja du un bon grapat d’anys al capdavant de l’entitat petrera.

La junta directiva és la formada per Esperança Riera Genovard (presidenta), Antònia Bauzà Pou (vicepresidenta), Catalina Veny Riera (tresorera), Bàrbara Moragues Rosselló (secretària) i de vocals hi ha Pere Verd Duran, Francesc Munar Mas, M. Immaculada Aguiló Caldentey i Margalida Bauzà Ribot.

Des de l’entitat musical petrera assenyalen que “la nostra banda fa feina per desenvolupar diferents projectes i temàtiques per ampliar el repertori tradicional i explorar nous horitzons“.

A Montuïri, la seva Banda de Música de Montuïri és una entitat nascuda en el darrer quart del segle XIX. Se sap de l’existència d’una banda amb el nom de La Paz, i que a principi del segle XX hi havia dues formacions, la Banda del Cel i la Banda de l’Infern. A finals dels anys setanta, i sota la batutat d’una de les ànimes de la formació, Pere Miralles Roca Malherba, l’entitat assolí molt de protagonisme en les actuacions lligades als moviments d’obertura democràtica.

Actualment, la seva junta directiva és la que formen Pedro Febrer Mayol (president), Toni Mesquida Fiol (vicepresident), Aina Maria Rigo Miralles (secretària), Maria de la Pau Massanet Miralles (tresorera) i Francina Massanet Miralles, Catalina Cerdà i Jeroni López com a vocals.

La seva directora tot just fa un any que està en el càrrec i s’ha estrenat a la mateixa banda on és forma, la de Montuïri. Així, la clarinetista Margalida Antònia Taberner Barceló ha agafat la batuta per dirigir els seus companys. El 2015, Pere Malherba, deixà la batuta després de més de 40 anys de direcció, de llavors ençà dos músics de la banda n’han agafat la direcció.

De cara al futur des de l’entitat montuïrera asseguren que “un dels reptes més importants que ara per ara tenim és el de millorar el funcionament de l’Escola de Música. Si volem que Montuïri continuï tenint banda de música cal fer feina en aquest sentit”. Musicalment parlant, expliquen que “per a la temporada vinent ja tenim alguns concerts prevists a més de les actuacions habituals i anuals”.

A Algaida la seva entitat és la Banda de Música d’Algaida. Aquesta és una entitat que ja està documentada l’any 1871. Durant bastant de temps coexisteixen dues bandes de música que devers l’any 1930 s’uniren en una sola formació. Fou a partir de 1980 quan es produeix un ressorgiment de la Banda de Música d’Algaida amb la incorporació de nous músics, la majoria joves, que asseguraren la seva pervivència. D’aquella etapa i fins el 2006 en fou director Emili Robles. En aquests moments som uns 45 músics, amb edats que van des dels 12 fins els 60 anys.

El director des de 2006 és Andreu Julià Serra, que com hem vist també du la batuta de l’entitat musical petrera.

La junta directiva està composta per Maria Francisca Osuna (Presidenta), Eugènia Urrea (Vicepresidenta), Joan Oliver Bibiloni (Secretari), Joan Oliver Garau (Tresorer), Francisca M. Vanrell, Francesc Ramis, Maria Ramis, Joan Fiol i Julià Pujol que formen part de la junta com a vocals.

Des de l’entitat algaidina ens conten que “duim la gestió de l’Escola Municipal de Música d’Algaida. Des de la seva creació la banda hi ha estat vinculada, ja que creim que és fonamental, no només per l’educació musical i cultural del nostre poble sinó perquè és el bressol fonamental d’on la Banda es nodreix dels nous músics i assegura la seva existència”. A més, asseguren que “promovem actuacions i activitats que suposin una motivació per als músics. Cal destacar el Cicle de concerts del Mes de música d’Algaida, el qual l’any que ve arribarà a la XIX edició. Un cicle amb el qual volem no només oferir concerts amb músics excepcionals i de gran qualitat a tothom, sinó que també els joves músics que estan o bé acabant els seus estudis superiors o fa poc que l’han acabat trobin un espai per tocar i fer música”.

Del futur de la Banda, ens expliquen que “cal continuar fent feina perquè la Banda perduri, que entrin nous músics, ganes de fer música, fer poble i passar-ho bé. Volem continuar formant part de la vida cultural del municipi, amb diferents projectes que ens enriqueixin com a Banda. No només des del punt de vista musical sinó també com un espai de cohesió social, transgeneracional i de pertinença a un grup i al nostre entorn, al nostre poble, amb uns costums i tradicions, que cal conèixer i mantenir”.

Back To Top