Skip to content
ActualitatLlubi

“La Fira de la Mel manté l’essència de l’apicultura i també dels productes i artesania de Llubí”

Llubí celebra diumenge dia 19 de novembre la Fira de la Mel. Una mostra que va néixer l’any 2000 i que s’ha consolidat amb el pas dels anys com una fira referent entre els professionals i aficionats a l’apicultura i públic en general de Mallorca. En parlam amb la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló, qui destaca, davant de tot, que la fira manté la seva essència dolça i autèntica d’aquest producte estrella i també de les empreses i artesans locals. També parlam de la Fira Tradicional que tendrà lloc dia 28 del mateix mes i que és una de les poques fires de Mallorca que s’han mantingut entre setmana. De tot plegat hi ha un programa d’actes i activitats.

– Com va néixer la Fira de la Mel de Llubí?

Va néixer l’any 2000 impulsada per part d’un grup d’apicultors liderats per Joan Ferrer de Corbera, que va tenir la iniciativa de crear una fira que fos temàtica, que no fos una fira normal com totes les fires de tots els pobles. Vàrem decidir fer la Fira de la Mel perquè aquest home tenia relació amb altres apicultors i es varen engrescar i impulsaren la mostra. Durant aquests anys s’ha mantingut l’essència perquè aquí només pot venir gent que ven mel o productes que derivin de l’abella com ara cera, pròpolis, etc. També ve una empresa de Barcelona que du material i estris per a l’apicultura.

-A banda de tot el que està relacionat amb el món de l’apicultura, què més podrem trobar?

A banda de tot el que és propi de la Fira de la Mel, m’agrada destacar que només hi haurà empreses i artesans locals i això ho feim per tal de fomentar i donar a conèixer el producte local i el que es fa a Llubí.

– També celebrau la Fira Tradicional que serà dia 28 de novembre… quina història té?

La Tradicional és en dimarts, és un mercat gros i fa entorn de 110 anys que se celebra. Aquesta fira va néixer perquè hi havia un mercader de Llubí que anava voltant i quan tenia la darrera fira duia tots els arbres fruiters cap a Llubí i va començar venent plantes, després també animals i es feia una mostra un poc més grossa que el mercat normal dels dimarts. S’ha mantingut entre setmana perquè és la tradicional i no es vol perdre i és una festa dels llubiners i llubineres. També hi ha anys que ens visita gent de fora poble però la majoria només som la gent de Llubí que feim aquesta fira. És la tradicional, la que la gent se sent més seva, surt, va a berenar… és la que tothom estima. Aquí és laboral, però tothom si pot s’agafa festa.

– Tornant a la Fira de la Mel, com ha evolucionat en aquests 23 anys?

Més o manco es manté l’essència inicial del 2000 fins ara, però s’ha evolucionat en la situació de la Fira perquè hi participa més gent. Abans es feia envoltant la plaça i el carrer Fàbrica i ara es fa a la carretera en forma lineal perquè la gent tengui més espai per visitar-la i els apicultors estan ubicats a la plaça. Enguany en tenim més que l’any passat i els hem hagut de situar a la part de baix però al mateix circuit. Ha augmentat la gent que fa mel i això es reflecteix a la fira. Hi haurà prop de 17 apicultors.

-I pel que fa al producte d’empreses i artesans locals?

De les 11.00 a les 14.00 h l’Escola d’Artesania farà un taller de llata per tota la gent que hi vulgui participar. També hi haurà cuina marroquina, cuina mallorquina, torrons i “mantecados”, sobrassades i formatges, te de plantes aromàtiques… tot produït o fet a Llubí. També hi haurà el tast de sobrassada amb mel que ofereix l’Ajuntament i una actuació infantil. Tancam la fira amb la xocolata i degustació d’ensaïmada i de coques de patata del Forn de Can Gelabert i del de Ca’s Cero, que abans era Can Ramon. Els bars i restaurants del municipi ofereixen els seus berenars i dinars i hi ha molt d’ambient.

-Organitzau també el Concurs de Mels de les Illes Balears que tendrà lloc dia 1 i 2 de desembre…

Fa dos anys ja es va organitzar el concurs de Mallorca i normalment si es fa aquí se sol fer a Llubí perquè tenim la fira. Enguany el problema amb el canvi climàtic les mels surten més tard i clar ara podem trobar mels de primavera i d’estiu, però la de tardor poca gent la podrà dur o en tot cas en durà quantitats més petites perquè encara comença a recollir-la per la calor que ha fet i clar, per fer el concurs, han esperat quinze dies més per poder valor valorar la mel de tardor.

Back To Top