Skip to content
DestacatEsportsPorreresReportatges

Unió Esportiva Porreres, 100 anys de memòria col·lectiva d’un poble

“Avui juga el Porreres”. Els diumenges horabaixa una rierada de gent baixava pel carrer de la Santa Creu per anar cap a n’Hereveta. L’estampa -amb d’alt i baixos temporals, i ara també amb més cotxes que a peu- es repeteix a partir dels anys 80 quan s’inaugura el camp de futbol de ses Forques. D’això en fa enguany 100 anys. Un mes d’agost de 1923 la pilota començà a rodar en el camp de n’Hereveta. S’estrenava un espai que avui és un dels recintes de concerts i festes de referència a la part forana i naixia també oficialment La Unió Esportiva Porreres que va començar amb el nom de Foot-Ball Porrerense. El seu primer president fou Bartomeu Ferrando Barceló, de Can Ferrando.

Cent anys després, el Porreres juga encara a ses Forques. Actualment, té dos equips sèniors, un a Preferent i l’altre a Segona Regional. La directiva al capdavant de l’entitat porrerenca durà a terme un seguit d’activitats per tal de commemorar el centenari. Actualment, el club està presidit per Guillem Ballester i la directiva està formada també per Joan Mora, Miquel Àngel Sastre, Duilio Gabriel Rua, Sebastià Mora, Pau Bauçà, Andrea Núñez i Teresa Julià.

Primer equip de la Unió Esportiva Porreres (1923). Fotos cedides Tomeu Garí.

Així, amb motiu de la Fira de Porreres de diumenge dia 29 d’octubre, des de dissabte hi haurà muntada una exposició a l’antic local de La Caixa al carrer Hospital amb fotografies antigues, trofeus i equipació també del passat. També s’emetrà el documental que varen realitzar Tomeu Garí i Simó Tortella amb motiu del 90 aniversari. El pròleg d’aquest documental “Unió Esportiva Porreres, 90 anys. Bocins de la història d’un gran club” és la font de la part històrica d’aquest article.

Així mateix, el dia de la fira es muntarà una parada en la qual es despatxarà marxandatge fet expressament per a l’ocasió amb el logotip que ha dissenyat el creatiu porrerenc Miquel Morlà. Hi apareixen els tres escuts que ha tengut el club en aquests durant aquests 100 anys.

Logotip realitzat per Miquel Morla amb motiu del centenari.
Marxandatge del centenari que es despatxarà diumenge a la fira

ÈXITS ESPORTIUS

Entre els èxits més recordats del club està marcat en el calendari el primer ascens a Tercera Divisió en els anys 50. L’any 1971 s’inicia una nova singladura que havia de marcar el camí per uns èxits que estaven a punt d’arribar.

La Unió Esportiva Porreres inicia una nova etapa presidida per Jordi Rosselló Güia que estava al capdavant d’una directiva formada per Toni Mestres Vila, els germans Guillem i Miquel Ballester Colometa, Sebastià Alsina Cordellina, Fernando Ribes, Guillem Juan, Jaume Nicolau Freri, Joan Gornals, Benet Palerm, Toni Sastre Poo, Pau Veny Delobre, Joan Frau Chano, Toni Sastre Xerino, Francesc Segura Llauner, Jaume Ferrà, entre d’altres. Aquella temporada “va aconseguir retornar el club a les més altes cotes futbolístiques de Mallorca. El primer èxit es va donar la temporada 1973-74, quan es va aconseguir el títol de lliga de Primera Regional sense perdre un sol partit. Un fet històric pel futbol balear”, explica Garí

Temporada 53-54 ascens a tercera divisió.

EL PARTIT MÉS RECORDAT

Però passat l’equador dels anys 70 n’Hereveta va viure un dels horabaixes més memorables i recordats de futbol al municipi del Pla. El Porreres es jugava l’ascens a la categoria Nacional en una eliminatòria que ha passat a la història contra el Touring d’Errentería (Guipuscoa). A l’anada l’expedició porrerenca entrenada per Zubieta va perdre per 3-0. L’equip tornava cap a Porreres un poc enfonsat però no vençut i amb la certesa que 90 minuts al camp de n’Hereveta es podien fer molt llargs per qualsevol adversari. I així fou. Dia 26 de juny de 1977, el Porreres va aconseguir una de les remuntades històriques amb un contundent 5 a 0 amb 2 gols de Bienvenido i Perelló, Morlà i Valero, assolint l’ascens a categoria nacional.

Equip de la remuntada històrica contra el Touring d’Errenteria dia 26 de juny de 1977.

ANYS 80 A L’ACTUALITAT

A principis de la dècada dels 80 el futbol es trasllada al camp municipal d’esports de ses Forques inaugurat essent batle de Porreres, Francesc Sastre Mora. En aquesta etapa la UE Porreres està presidida per l’empresari Josep Roig Salleras, en Pep de Son Amat. “Sota la seva presidència i el retorn a la banqueta dels vells coneguts Tolo Riera i José María Garcia Zubieta s’aconseguiren els millors resultats a la tercera divisió”, apunta Garí qui afegueix que “la temporada 84-85 fou la darrera que l’equip va militar a la categoria, aleshores, el club era presidit per Gabriel Ginard des Misser. El juliol de 1985, es va produir un dels fets més trists de la història del club. Davant la manca de doblers i de persones que garantissin la seva gestió, l’equip sènior de la Unió Esportiva Porreres desapareix”.

Entre els anys 90 i l’actualitat el club ha viscut diferents etapes alternant bons moments i temporades sense inscriure cap equip. D’aquesta època destaca la temporada 89-90 en què coincideixen dos equips del poble: el Porreres Atlètic i la Unió Esportiva. Anys més tard La Unió Esportiva presidida per Joan Obrador Gornals aconsegueix l’ascens a Segona Regional i el campionat de Mallorca de la categoria.

Des de la temporada 2015-2016 en què la nova directiva agafà les regnes del club amb Guillem Ballester al capdavant la UE Porreres ha ascendit des de tercera regional a preferent on juga des de la temporada 2019-2020. També cal destacar la participació a segona regional de la UE Porreres B i que durant tres temporades el club comptà amb un equip sènior femení.

L’equip Preferent a les darreres temporades ha jugat el play-off d’ascens en dues ocasions i en una d’elles, la 21-22, va estar a tocar de pujar a tercera divisió. És una fita que el club intentarà assolir aquesta temporada. Al tancament d’aquest article, el rumb no pot ser millor. L’equip és líder en solitari amb sis partits guanyats de sis disputats i després de vèncer per un gol a zero al segon classificat, el Rotlet Molinar, en el darrer partit de lliga.

Aquest cap de setmana de la Fira es recordaran molts moments i vivències en l’exposició històrica de la UE Porreres. El club continua fent camí i estampant en la memòria de molts porrerencs i porrerenques imatges que passaran a formar part de la història col·lectiva del poble.

Foto dels dos equips de la temporada 2023-2024 amb els tècnics i la directiva.
Back To Top