Skip to content
ActualitatPorreres

“La fira ha evolucionat però manté l’essència agrícola i ramadera i un component molt emocional”

Porreres celebra diumenge la seva Fira de Tardor. Més de 300 expositors ompliran el centre del poble en un extens recorregut pels principals carrers del municipi. El programa inclou actes i activitats paral·leles de caràcter lúdic, festiu, cultural o pedagògic entre altres. Dilluns dia 30 tendrà lloc el tradicional Firó. Parlam d’una de les mostres més importants del Pla amb Xisca Mora, batlessa de Porreres i també regidora de Comerç, Indústria i Artesania.

– Quina importància té la Fira

Precisament enguany he volgut recordar que la Fira té un component històric important. A vegades la gent es pensa que només és una jornada de passejar i de bauxa però la fira és molt més perquè arrossega uns antecedents per nosaltres molt important i és que el sector econòmic més important de Porreres d’aquell moment era el sector primari i s’intentava donar promoció i ajudar als pagesos de la vila que es dedicaven a la ramaderia i a cultivar els seus productes. Després aquesta Fira va créixer i va evolucionar en vendre maquinària de la pagesia. Ja no eren només animals i productes sinó també a oferir i donar a conèixer la maquinària i els utensilis que es necessitaven per feinejar. I els darrers temps, l’evolució econòmica del sector industrial i sobretot el de la construcció també ha derivat amb un altre vessant de la Fira que és la de promoció empresarial i comercial.

-I com és ara?

El paper destacat de la nostra fira continua essent la mostra ramadera perquè encara hi ha pagesos que s’hi dediquen al municipi i trobam que és importantíssim que es doni a conèixer la seva feina. També hi ha l’exposició d’eines antigues que molts de joves per ventura no conéixen i paga molt la pena que ho coneguin i, per descomptat, la promoció del producte local i els artesans que estan tots ubicats en el carrer del Pou Florit on els posam tots junts perquè tenguin un paper destacat.

-La carpa de producte local també juga un paper important?

Sí, és el punt central de la Fira perquè tot i que els productors tenen molta de feina, la veritat que fan un esforç per venir a exposar i hi haurà cinc carpes de producte local i tres d’artesania just davant la carpa grossa a l’avinguda Bisbe Campins.

– Com viviu la Fira?

La Fira té un component emocional i és que a tots i totes les que l’hem viscuda durant molts d’anys com jo mateixa que ja en començ a dur un parell, ens envaeix una certa nostàlgia perquè a la fira aprofitaves per sortir a passejar amb la família i era com una tradició que aquest dia els padrins joves comprassin la jugueta. No la compraven els pares sinó que eren els padrins joves que et feien el regal el dia de la Fira. I després aprofitaves per passejar i anar a visitar es Curro que era el que ens venia les juguetes amb la seva família perquè ja venia son pare abans d’ell. També li compràvem poma ensucrada, el cotó de sucre, les castanyes torrades i tot el producte típic d’una fira… crec que és important recordar totes aquestes vivències perquè fan que la fira d’ara tengui encara més valor.

-El caire gastronòmic també és rellevant.

Els bars i restaurants estan plens ofereixen bona menjar. A la gent a banda de venir a passejar li agrada tastar la nostra cuina i jo crec que és un dels millors dies per fer d’aparador de la gastronomia local i també dels bons vins que tenim a Porreres.

-Quins altres actes i activitats destacau?

El programa és molt extens i complet. Hi ha activitats que ja varen començar tot el mes d’octubre i que continuaran tot el mes de novembre i hi ha activitats culturals i xerrades i el dia de la Fira i del Firó també hem aprofitat perquè hi hagi activitats mediambientals i de conscienciació. Són jocs educatius pels més petits perquè aprofitin el dia de la fira per iniciar-se un poc dins el món del reciclatge i de conscienciar a les famílies de quines pràctiques s’han de fer des de casa per evitar mals majors en aquest sentit.

-Quants expositors hi haurà i què es trobaran els visitants?

Hi haurà uns 300 expositors de tota classe i al carrer Pou Florit predominen els artesans. Després durant tot el recorregut de la Fira hem apostat per posar actuacions de músics de Porreres que estaran a la plaça de la Vila i altres de Mallorca que ompliran el recorregut perquè trobam que és important donar visibilitat a les escoles de música i amenitzaran la fira amb les seves tonades.

-El Firó també és un dia especial…

Sí, és un dia important pels porrerencs i porrerenques. S’altre dia encara em demanaven què era i si era com a Sóller i la resposta és no. El Firó és diferent, és com sa Fira però més petita. És una mostra més personal, més nostra, de la gent que viu a Porreres perquè molta gent del poble aprofita el dia de la Fira per anar a fer una volta i el dia del Firó sortir a comprar i també, davant la proximitat de Tots Sants, aprofiten per comprar cossiols o plantes per dur al cementiri dia primer de novembre. Una altra tradició molt important del dia del Firó és anar a berenar de frit. Això molta gent no ho coneix però també és una tradició molt porrerenca.

– Faci una convidada

Porreres és un poble amb història, amb cultura, amb una gran vida associativa de molts àmbits diferents, espais col·lectius, que ens fan ser qui som i que conjuntament contribuïm a donar-li vida. Perquè un poble és la seva gent. Esper que gaudiu molt de Sa Fira, que trobeu en ella i en els diferents espectacles i espais aquest viatge en el temps, aquest record històric del poble de Porreres.

Back To Top