En una cerimònia ad hoc a la casa pairal dels Font i Roig mariandos, l’Ajuntament de Maria de la Salut, ha oficialitzat la proclamació de Julià Benet Font i Roig Gbert (Maria de la Salut, 1545 – Palma, 1613), com a fill il·lustre de la vila. Al llarg d’aquest any el poble ha celebrat diferents actes entorn a la figura d’aquest frare dominic que ja tenia els títols de fill il·lustre de Mallorca i de Ciutat.
En el ple del passat dilluns dia nou d’octubre s’aprovà la declaració de Font i Roig com a Fill Il·lustre. La seva proclamació comptà amb els sis vots favorables dels regidors del PP i els dos de les regidores socialistes. Per la seva banda els tres regidors de Més s’abstingueren en la votació.
En la cerimònia d’aquest matí, al que avui és l’Hotel Font i Roig, el batle Jaume Ferriol, acompanyat de Simó Garau i Tomeu Pastor, dos dels impulsors de l’Any Font i Roig juntament amb Jaume Ribas, han presidit l’acte on Ferriol ha explicat que el Pare dels Pobres, com era conegut Julià, passa a ser el segon Fill Il·lustre de la vila al costat del metge Monjo.
Ferriol ha llegit el text que va ha fet Pastor per validar i proposar a Font i Roig com a Fill Il·lustre i després el mateix batle de la vila amb el pintor Xisco Fuentes han estat els encarregats de destapar la pintura del dominic mariando que ara s’instal·larà a la sala de plens de l’Ajuntament.
A l’acte, Tomeu Pastor també ha repassat els actes que s’han fet al llarg d’aquest any Font i Roig i ha agraït la col·laboració de totes les persones que hi han participat.
Aquests darrers dies també s’ha repartit a l’escola de Maria una auca sobre la vida del dominic que ha fet Maria Antònia Garau.
EL FRARE
La figura de Font i Roig segons explica l’historiador local, Bartomeu Pastor:
“va néixer en el sí d’una família benestant. El benestar econòmic de la família i els lligams familiars amb Lloret el portaren a estudiar al col·legi del convent franciscà d’aquell poble. En aquell indret segurament rebé les primeres lletres i una educació religiosa. També estam mancats de documents que ens assabentin, ni l’edat que tindria quan arribà al convent franciscà ni quin temps hi va romandre. Una vegada obtinguda l’educació de les primeres lletres passà a l’Escola de Gramàtica de Randa, on hi compareixien alumnes dels pobles més propers. A Randa estudiaven Gramàtica i Retòrica. Aquest era el punt on es retrobaven els joves estudiants de la part forana, per a una posterior ampliació dels coneixements a la Ciutat de Mallorca. A Palma hi havia l’Estudi General de Mallorca.
[…] Una vegada deixat Randa, passà a Palma on estudià Arts al convent de Sant Domingo de Palma, sent company de Simó Bauçà, que arribaria a bisbe de Mallorca. Posteriorment hi estudiaria Teologia. L’ordenació sacerdotal seria als trenta anys (any 1575 ?). Un any després, 1576, juntament amb el pare Antoni Creus va partir cap a Manacor per tal de fundar-hi el convent de Sant Vicenç Ferrer, on ocuparia un càrrec de responsabilitat, el de mestre de novicis. Sembla que a Manacor hi va romandre 14 anys. De retorn al convent de Palma seguiria ocupant el càrrec de Mestre de Novicis. La seva observança i els bons coneixements de la regla de Sant Agustí el feien la persona idònia per introduir els joves a l’orde.Els seus biògrafs el relacionen amb el grup social més baix, els pobres i desvalguts, encara que era un bon coneixedor de la noblesa mallorquina d’aquella època, amb la qual mantenia bons contactes.
A la seva mort (any 1613) ocorreguda al convent de Sant Domingo, on fou enterrat, hi hagué una peregrinació de gent, de totes les capes socials, per acomiadar-se del pare dels pobres, com era conegut dins la ciutat.
Posteriorment a la seva mort s’obrí un procés de beatificació, en uns anys de prosperitat econòmica de la família. La posterior crisi econòmica familiar i el canvi de pontificat del seu valedor en el bisbat de Mallorca deixaren aparcat el procés canònic. Tots aquests tràmits, sense un quantiosa aportació econòmica, no solien arribar a bon port. Després d’uns intents fallits per declarar-lo beat, el Papa reconegué formalment la “vida heroica i virtuosa” de fra Julià i li concedí el títol de Venerable“.
LA CAPELLA
El dia de les festes patronals de la Mare de Déu de Setembre, el rector de la parròquia de Maria de la salut, el Pare P. Carlos Mario Toro Bedoya, FMVD, anuncià que la parròquia té la intenció de recuperar al culte la capella dels Font i Roig. Explicà que s’adesarà l’espai i es tornarà a habilitar per rendir culte al nou Fill Il·lustre de la vila.