Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Vitivinicultura, una formació amb molt de futur al Pla de Mallorca

El Pla de Mallorca no ha estat aliè a l’auge de cellers i petits cellers que es dediquen a l’elaboració i comercialització de vi. Els nous cellers de la comarca i de Mallorca i també els de llarga tradició familiar de cada vegada aposten més per un producte diferenciat i exclusiu tant des del caire de la qualitat del vi com en la posada en escena, és a dir, l’etiquetatge i la comercialització d’una marca.

És per això que la formació d’experts en el sector ha esdevingut una sortida professional de primer ordre. De fet, la inserció laboral dels estudiants que realitzen la Formació professional de Vitivinicultura és de gairebé el cent per cent. Són dades que aporta el departament de Formació Professional Agrària de l’IES Felanitx que instaurà aquest grau superior el curs 2018-2019.

A banda de la formació en les instal·lacions de l’IES Felanitx on hi ha 1.000 metres quadrats de vinya sembrada, també s’ha arribat a acords amb diferents cellers de la comarca que col·laboren en la formació del sector. De fet, denominacions d’origen com ara Pla i Llevant o Binissalem o el consell regulador Vi de la Terra Mallorca, que inclouen cellers del Pla de Mallorca, són col·laboradors actius amb aquest grau superior en Vitivinicultura.

Des del departament expliquen que “les possibilitats d’aquesta formació són vàries i diverses, donat que abracen tan l’àmbit de treball de camp, el de celler, així com tot allò relacionat amb el màrqueting i comercialització, entre d’altres”.

Una part de la pràctica del grau superior consisteix en l’elaboració d’un vi i una marca pròpia.

La matrícula per aquest cicle formatiu de grau superior està oberta i acaba dia 16 d’octubre. Té una durada de 2.000 hores. Des del departament expliquen que “ha aportat ja cinc promocions de joves entusiastes al sector vitivinícola balear”. Informen que “els nostres exalumnes han pogut incorporar-se en el món laboral especialitzant-se en àmbits molts concrets que són del seu interès; com ara el manteniment de la vinya, les podes, les diferents tasques al llarg de l’any en el celler i, fins i tot, en la comercialització de vins“. “Aprenen l’activitat pròpia d’una empresa vitivinícola, aprenent els fonaments d’una vinificació, tasques d’implantació i manteniment de la vinya, anàlisis enològiques associades, tast i molt més…”, expliquen.

Consultat per aquest digital, el president de la DO Pla i Llevant, Antoni Bennàssar, ha valorat de forma molt positiva la posada en marxa fa sis cursos d’aquest grau superior per les necessitats de professionals qualificats del sector. Així mateix, ha volgut destacar “la professionalitat i gran dedicació dels professors en la seva formació contínua i constant perquè els estudis guanyin qualitat curs rere curs”.

ELS CELLERS DEL PLA

DO Binissalem: Celler Ca sa Padrina, Celler Can Ramis, Bodega Santa Caterina de Sencelles i Vinya Taujana a Santa Eugènia.

DO Pla i Llevant: Can Coleto i Miquel Oliver (Petra), Can Majoral (Algaida).

Vi de la Terra Mallorca: Molí Blanc (Llubí), Blanca Terra (Montuïri), Mesquida Mora i Can Feliu (Porreres), Oliver Moragues i Can Majoral (Algaida) i Galmés i Ferrer (Petra).

Sense adscripció: Son Prim, Binivista i Binigrau (Sencelles), Vidal Serra (Santa Eugènia) i Son Artigues (Porreres).

Back To Top