Skip to content
ActualitatCulturaDestacatLloret de VistalegrePorreresSant Joan

El TardOral de Mallorca Literària omplirà el Pla d’oralitat i cultura d’arrel

tardoral

El Consell de Mallorca, a través de la Fundació Mallorca Literària, impulsa una nova edició del Cicle d’Oralitats TardOral. Serà al Pla de Mallorca entre els mesos de setembre i desembre. Des de la Fundació Mallorca Literària assenyalen que “volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions”.

Tot just ahir, a Ciutat, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, presentà el cicle al costat de la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells i Joana Serra, codirectora del Cicle i responsable de la Casa Museu Rafel Ginard. Museu de la Paraula. A la presentació han destacat la importància d’aquest tipus de cicles que “posen el focus en la cultura de l’illa” i han explicat que “es tracta d’una programació molt diversa pel que fa a llenguatges i formats: hi haurà música, teatre immersiu, xerrades, activitats infantils i diverses trobades al voltant de la taula per reivindicar la cançó com a espai de trobada”.

tardoral
Serra, Roca i Castells han presentat el Cicle d’Oralitats Tardoral.

Amb aquest cicle és vol fer incidència en la importància de l’oralitat en la transmissió del patrimoni immaterial. Una transmissió que avui dia pren la forma de propostes artístiques innovadores, que parteixen de la cultura d’arrel, però que utilitzen formats i llenguatges actuals, a partir dels quals és com avui dia es pot donar a conèixer aquest patrimoni oral.

L’edició 2023 del TardOral inclou activitats als municipis de Sant Joan, Lloret de Vistalegre i Porreres.

ESPECTACLES

El concert central d’aquesta edició serà l’oferit per Maria del Mar Bonet a Sant Joan, ‘Saba de terrer’, una proposta en homenatge al Pare Ginard, basada en les tonades i cançons recollides per Ginard en el Cançoner Popular de Mallorca. Es tracta del repertori del disc homònim que la cantant publicà l’any 1979, tot reivindicant la figura i el mestratge del folklorista i escriptor, i que ara sonarà per primer cop a Sant Joan, poble natal de l’autor.

Una de les fites és l’estrena a Mallorca dels madrilenys Ruiseñora. Un grup de folk/electrònica basat en jotes i saetes castellanes. Però també hi haurà visibilitat pel duet format per Sanjosex & Belda en el projecte ‘Càntut’, pop contemporani i arrel tradicional catalana o per a la presentació del nou disc ‘Substrat’ de Guillem Ballaz, que fa una revisitació des de l’arrel de la cançó de pandero i cant redoblat eivissenc.

Tots aquests grups arriben amb l’aval del saber fer de la Fundació Mallorca Literària que ja sigui amb el cicle d’estiu La Lluna en vers o ara amb el tardoral contribueixen a la cultura i el patrimoni del Pla de Mallorca.

Una fita imprescindible i que en la primera edició de l’any passat fou tot un èxit és el Sopar de Cantadors i Cantadores a Can Tronca de Sant Joan.

Així mateix, en aquesta ocasió es programarà també un dinar de l’Hostal Càntut (Premi Nacional de Cultura 2022), que permetrà conèixer de primera mà la proposta inspiradora per a la Fundació Mallorca Literària.

A més també hi ha, dins el cicle, les activitats entorn a la Nit de les Ànimes, amb activitats familiars i una xerrada sobre ‘Vetlar la mort’. La continuació del Taller de Glosa dins de l’Aula Folk, com a taller orientat a fomentar la tècnica d’improvisació oral, la presentació del llibre Festes, tradicions i costums a Mallorca o l’estrena a Mallorca de El Valor de res, una experiència escènica immersiva a la comuna de Lloret.

Back To Top