Skip to content
ActualitatPorreres

El sector oví analitza els resultats d’un pla pilot fet a Porreres al llarg de sis anys

Jornada oví Porrres

El santuari de Monti-sion ha acollit la jornada organitzada per l’entitat associativa, Oviaragón Grupo Pastores i Cooperatives Agro-Alimentàries de les Illes Balears. La trobada ha servit per fer balanç del projecte d’Innovació Estratègica per a la Millora de l’Eficiència i Rendibilitat del Sector Oví de Mallorca. Un projecte pilot que s’ha desenvolupat en dues fases diferents (2017-2020 i 2021-2023) amb l’objectiu de fer més rendible i sostenible el sector i que s’ha dut a terme a una finca de Porreres.

Entre els objectius d’aquest projecte pilot es trobava compartir les innovacions en alimentació, reproducció i manejos, aplicant criteris d’eficiència en tots els aspectes relatius al sector oví. També, s’han implantat diversos protocols que busquen millorar la comercialització en les ramaderies de Mallorca. El projecte ha cobert, a més, el desenvolupament de programes de gestió tècnica-econòmica en les explotacions amb la finalitat d’obtenir una major rendibilitat d’aquestes. Un altre factor que s’ha tingut molt en compte és el del benestar animal mitjançant la implantació en les explotacions de mesures de millora enfocades a la higiene i la bioseguretat de xais i ovelles. Un aspecte fonamental del projecte consisteix en la difusió del coneixement tècnic i els avanços d’innovació.

Explotació oví Porreres

El SIRA és un sistema d’identificació i registre animal basat en tecnologia RFID que permet la identificació i seguiment d’animals, en aquest cas el bestiar oví, la qual cosa ajuda a complir amb la legislació actual. A més, ajuda als ramaders a les tasques diàries, com a localització d’animals concrets, detecció d’alarmes per edat, per baixa producció, per malalties, etc. Aquesta tecnologia compta amb una gran capacitat de magatzematge de dades que, gràcies a la transmissió per GPRS (dades mòbils), no necessita la descàrrega immediata a un ordinador. Per tant, aquest sistema suposa un increment en la seguretat enfront de la pèrdua de dades.

La jornada comptà amb la presència de Francisco Santolaria, president d’Oviaragón Grup Pastores, la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, M. Francisca Parets, Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi, la batlessa de Porreres, Xisca Mora i pagesos i ramaders de bestiar oví.

Back To Top