Skip to content
ActualitatCostitxDestacatMaria de la Salut

Costitx i Maria celebren la Mare de Déu de la Salut

Bous Costitx

El dia central de les festes de la Mare de Déu de Setembre, de la Salut o dels Missatges, fou dia important a dos municipis del Pla. Costitx i Maria comparteixen aquesta festa d’estiu i cada un dels pobles la celebra amb les seves millors gales.

A MARIA DE LA SALUT, l’Ofici Solemne fou més prest. A les 11 del matí l’església ja quedà petita per acollir tots aquells veïns que volgueren participar-hi. Això sí, com a la resta de municipis del Pla la mitja d’edat era força elevada. Els joves encara dormien la revetla que tot just feia poques hores que havia acabat. Mentre dins el temple parroquial els celebrants feien la seva les terrasses de la plaça del Pou s’anaven omplint de gent i l’olor de variat omplia tots els racons.

Missa Maria
L’església de Maria s’omplí per acollir l’Ofici.

La missa acabà amb alguns ‘retrets’ del capellà celebrant cap als veïns. Acabada la missa la plaça acollí les carreres de Joies. La canya verda esperava al guanyador de cada categoria.

L’horabaixa va servir per descansar, ja que el vespre tornava a ser dia de verbena. Avui, demà i fins a la Fira de Mercat d’Ocasió del 24 de setembre hi ha diferents activitats que podeu consultar aquí.

A COSTITX també havien tengut verbena la nit anterior al dia de festa grossa, tal vegada per això allà l’Ofici Solemne començà a les 12 del migdia. Allà, a la missa no s’hi sentiren tants retrets com a Maria. Això sí, la mitjana d’edat dels assistents si fa no fa era la mateixa que a Maria.

De l’Ofici tothom en sortí amb el tradicional brot de magraner, que molts lluïen dins la butxaca de la camisa. Al punt de la una del migdia, i reunits a la plaça tothom cercava les ombres. Al cap de pocs minuts comparegueren els xeremiers de Sencelles qui acompanyaven el Dimoni de Son Ganxo, els Caps de Bou de Costitx i els Bovets. Els més menuts tot d’una ja s’acostaren al Dimoni per tocar-li els picarols que duu poc més amunt de les anques i jugar amb ell.

Els Bovets i els Cap de Bou després interpretaren els seus balls que acabaren amb els aplaudiments de tots els assistents.

Avui dissabte i demà diumenge tot el dia encara hi ha activitats de les festes i les podeu consultar aquí.

Back To Top