Skip to content
ActualitatCulturaDestacatSineu

El Festival de Teatre Visual Ciclop de Sineu amplia la seves dates i tendrà Croàcia com a país convidat

Ciclop

Sineu ha acollit la presentació de la vuitena edició del Festival de Teatre Visual de Sineu Ciclop 2023. Una cita que se celebrarà del 14 al 17 de setembre al municipi del Pla, un dia més que en edicions passades. Diferents escenaris del municipi de Sineu entre els quals destaquen la plaça del Fossar, el Teleclub, el Frontó de Sineu o el C.IN.E, entre altres.

El festival -neix a iniciativa del C.IN.E i compta amb el suport de l’Ajuntament de Sineu- continua apostant per la seva vocació internacional de teixir vincles entre companyies locals i altres països per això aquest any tendrà a Croàcia com a país convidat. El Festival també té el suport del Consell de Mallorca i de l’Institut d’Estudis Balears

A la presentació de la programació hi han assistit Tomeu Mulet, batle de Sineu; Pere Ferrer, director insular d’Artesania; Llorenç Perelló, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics; Biel Jordà i Marta Barceló, codirectors del Festival Ciclop i del C.IN.E.

Com a novetat per enguany, els assistents podran fer-se amb abonaments diaris o complets per a assistir als espectacles de tota una jornada o gaudir d’un cap de setmana sencer d’activitats culturals a Sineu amb un únic abonament i amb preu reduït.

PROGRAMACIÓ VARIADA

El Ciclop 2023 proposa espectacles teatrals d’artistes locals com “Poi”, de la companyia mallorquina D’es Tro, que presenta una funció de circ a través de la qual es narra la història d’un home rural atrapat des de la infància per l’efecte giroscòpic de la seva baldufa o “#Biblios”, un espectacle de circ contemporani, creat per la companyia Circ Bover, on “l’acrobàcia, la dansa, la música i el teatre actuen com a llenguatge per reflexionar sobre la frivolitat dels continguts d’ús mediàtic, el distanciament social que creen les xarxes i altres entreteniments digitals en contraposició a la lectura”, ha explicat Marta Barceló. Dins aquesta mateixa disciplina, trobem la proposta “Zoom”, de Moviments, on a través del circ, el teatre i la pintura es plantegen preguntes sobre la inquietud humana de superació.

Poi”, de la companyia mallorquina D’es Tro.

El públic també podrà gaudir de diferents work in progress de companyies que estan realitzant la seva residència al C.IN.E de Sineu entre les quals trobaran “Proxima Centauri” on la companyia Oriol Borràs combina astrofísica i infantesa o “Absurda i titànica aproximació a la idea de la bellesa”, un espectacle de teatre visual creat per la companyia Sandhamn 67.

Durant el Ciclop també es podrà gaudir d’actuacions de carrer com “HoHiHu”, a través de la qual la companyia Farrés Brothers i Cia “ens dóna una lliçó d’història on, en lloc de cantar les gestes, heroïcitats i avenços de l’ésser humà, s’explica com aquestes gestes, heroïcitats i avenços sovint han estat fetes a través de les atrocitats més inhumanes”, expliquen des de l’organització.

A més a més, enguany la companyia La Mecánica guiarà als joves participants durant “La nit canalla”, una de les cites més populars del festival que consisteix en reunir, de vespre, una quinzena de joves d’arreu de Mallorca al C.IN.E de Sineu amb la missió de crear plegats una peça teatral que es presentarà l’endemà al migdia.

CROÀCIA

Aquesta edició ens delectarà amb un tast de l’avantguarda teatral del país convidat d’enguany: Croàcia. Per aquest motiu, a la programació del festival es pot trobar la participació de companyies croates com Malo Sutra, que interpretaran l’espectacle de dansa “Heroes” o Bruno Isaković, amb la seva performance “Denuded”, un solo que parla sobre el cos, el moviment i la quietud, la respiració i, sobretot, sobre el contacte constant amb el públic.

En el marc internacional, els assistents també podran gaudir de “C8H11NO2 2.0”, una nova variació sobre l’espectacle original de ROOM 100 que es va estrenar el 2011 i va fer gira pels Estats Units i Europa fins a finals del 2015.

MÉS ENLLÀ DEL TEATRE VISUAL

A més d’aquestes actuacions, al llarg dels quatre dies s’han programat funcions molt singulars com la performance de nous llenguatges que presenten les Hermanas Picohueso amb “P-acte Idiota”, on plantegen un crit a poder viure als marges, a replantejar perquè fem el que fem i no deixar-nos endur per la roda preestablerta.

Així mateix, el Ciclop d’enguany ens presenta una proposta molt singular: un dinar temàtic d’espècies invasores, elaborat en una col·laboració culinària entre Croàcia i Mallorca, on els assistents tindran l’oportunitat de tastar plats preparats amb diferents plantes i animals invasius, a la vegada que aprenen sobre ells.

Hi haurà espai per a les jornades professionals, que donaran el sus el divendres 15 de setembre amb la formació “Ciclop PRO”, on s’oferiran eines per a contribuir a la internalització de les companyies balears a través d’un taller sobre ajuts europeus que impartirà Barbara Rovere.

FESTIVAL SOSTENIBLE

El Festival de Teatre Visual Ciclop manté la certificació Plastic Free Balearics, que atorga l’associació Beyond Plastic Med. És una certificació que facilita la reducció de plàstics d’un sol a empreses, organitzacions i associacions de tot el territori balear. Amb aquesta iniciativa volem contribuir a la reducció de l’impacte ambiental generat pels plàstics a les nostres illes i caminar en la transició cap a unes illes lliures de plàstics d’un sol ús i zero residus.

Back To Top