Skip to content
ActualitatPoliticaPorreres

Damià Nicolau: “Pensam que UM és el revulsiu per a recuperar el centre nacionalista de Mallorca”

El porrerenc Damià Nicolau ha posat en marxa la refundació d’Unió Mallorquina (UM) juntament amb altres exdirigents de l’extinta formació regionalista. Nicolau ha confirmat a aquest digital la notícia que ha avançat avui el diari Última Hora.

ELS MOTIUS

“Hem vist que les eleccions no han anat com esperaven”, diu Nicolau en referència als resultats d’El PI.S’ha perdut l’espai de centre nacionalista i aquest necessita un revulsiu per recuperar-se i creim que això passa per recuperar UM. La força d’aquest partit era l’estructura i aquesta s’ha debilitat”, en aquest sentit afegeix: “El fracàs principal d’El PI va ser no fer candidatura a tots els pobles. No pot ser que per exemple no faci candidatura a Sineu o a Santanyí. Hi va haver devers vint municipis on no presentaren candidatura”.

Recorda, així mateix, “la feina que va fer UM en el seu moment en benefici del medi ambient, identitat, la llengua i la cultura, uns valors que ara estan en perill”, diu en referència al pacte PP-VOX del Govern de les Illes Balears. Nicolau fa esment a la Llei d’Espais Naturals (LEN) o a la de Normalització Lingüística, entre altres iniciatives.

QUI SON?

Som una vintena de persones que ens hem reunit en diferents ocasions -la darrera a Santanyí- i volem recuperar un projecte i un espai que creim que té futur. Tenim tota la legislatura per anar fent estructura que és el més important i hi ha gent de l’època anterior entre els quals jo som un més però també hi ha gent nova i volem que s’hi sumi més gent. Veurem com ens va però pensam que pot tenir recorregut”, explica.

Josep Melià, darrer candidat d’El PI al Parlament i cap visible de la formació, ha estat informat de les intencions de Nicolau i altres dirigents. De moment no hi ha hagut contactes oficials i en principi no es tocarà la porta a cap dels municipis on El PI està consolidat i ostenta o està en el govern com ara Costitx, Sencelles, Ariany, Porreres o Petra.

UM ha passat comptes amb la justícia amb condemnes exemplars cosa que no han fet altres partits

LA JUSTÍCIA

Nicolau que fou condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) per delictes de prevaricació i malversació i posteriorment absolt pel Tribunal Suprem, parla també sobre els casos de corrupció i condemnes a exdirigents d’UM com ara Maria Antònia Munar, Miquel Nadal, Tomeu Vicens, entre altres, que provocaren la desaparició del partit i la reconversió en Convergència per les Illes primer i porteriorment en Proposta per les Illes (El PI) després de la unió La Lliga de Jaume Font. “Pensam que UM ha pagat bé i amb condemnes exemplars i la gent del partit que fou declarada culpable ha complit i passat comptes amb la justícia. Podem dir, com veim, que no ha passat el mateix amb altres partits polítics”.

Back To Top