Skip to content
ActualitatSant Joan

Sant Joan viu un dia de mil dimonis amb la celebració de sa Condemna

Els santjoaners i santjoaneres varen passar un horabaixa de mil dimonis. Eren set però anaven encesos després de sa Condemna. La sortida rabiosa des de la Casa de la Vila feu escampar el personal però no és fàcil fugir dels set dimonis que encarnen els set pecats capitals. “Pecat que ja té centúria /present a la societat/cada cop més infiltrat/ aquí teniu la Luxúria”. Enguany la Luxúria, primer dimoni de la colla, que compleix 40 anys. L’acompanyaren l’Avarícia, la Supèrbia, la Gola, la Peresa, la Ira i l’Enveja.

És l’essència d’una neofesta que començà a celebrar-se a la revetla de Sant Joan Degollat l’any 2012 organitzada pel Centre Cultural de Sant Joan. La festa comença ben prest amb un vermut a Can Tronca, continua amb un dinar de pecadors a diferents indrets del poble que s’allarga fins a les 18.00h hora en què comença sa Condemna amb la capta dels dimonis que van sortint de diferents edificis per acabar tancats en el corral del Rei, un espai de l’Ajuntament on un temps es guardaven els animals perduts.

Però la captivitat dels dimonis no dura massa. A les 19.30h, enrabiats aconsegueixen fugir i surten més encesos que mai amb la sortida rabiosa dels dimonis condemnats que comencen a córrer darrere tota la gent que vol gresca i estan disposats a rebre llendarades. Els dimonis els encalcen i fan escorretjades a tot quan poden. I es que com ja s’anuncia en els cartells de la festa “Qui no vol pols, que no vagi a l’era!”.

Enguany, l’ex batle de Sant Joan, Joan Matas “Ditaler” va tornar a ser protagonista amb les seves glosses. No hi faltaren les al·lusions als esmentats 40 anys de la Luxúria, l’arribada a la presidència del Congrés de Francina Armengol, el cas de Luís Rubiales o les passades eleccions municipals.

DIA DE SANT JOAN DEGOLLAT

Avui de matí, dia 29 d’agost, dia de Sant Joan Degollat, la festa continua ben prest quan els Xeremiers sonen en el campanar per donar la benvinguda al dia del patró. Just després surten els Dimonis amb els Capgrossos. Tot seguit (11.30h) missa solemne i ball de l’Oferta amb l’actuació d’Aires de Pagesia i els Xeremiers. La festa continua amb la correguda de joies, cantata Rua Fosca i el Correfoc.

Back To Top