Skip to content
ActualitatLloret de Vistalegre

Lloret presenta els Figueralers i Figueralers joves que presidiran la Festa des Sequer 2023

L’Ajuntament de Lloret ha presentat avui les persones que encarnaran les figures dels Figueralers i els Figueralers joves a la pròxima Festa des Sequer, que celebrarem el dia 2 de setembre de 2023 a partir de les 18.00 hores. Els figueralers són les persones encarregades de presidir la festa.

Enguany els Figueralers seran Francisco Gili Gelabert «Nina» (77 anys) i Joana Miralles Julià «Bolona» (88 anys). Estaran acompanyats pels Figueralers joves: Bernat Macías Roig, d’11 anys, i Uma García Vallderdú, de 8 anys. Aquestes figures són triades per sorteig. En el cas dels Figueralers entre les persones majors de 75 anys de Lloret i els joves entre els infants nascuts entre els anys 2011 i 2014 que van presentar la seva sol·licitud. Els Figueralers han estat acompanyars en la presentació pel batle de Lloret, Sebastià Amengual; la regidora de Festes, Catalina Maria Vanrell; el regidor de Cultura, Antoni Oliver i els regidors Patrick Colom i Sofia Alonso.

Aquesta tradicional fira dedicada al món de la figa té lloc a Lloret cada primer dissabte de setembre des de fa més de quaranta anys. La festa és organitzada per la Comissió des Sequer, juntament amb l‘Agrupació Cultural Brocalet i ARCUFI (Associació per a la Recuperació del Cultiu de la Figuera) i compta amb la participació de la colla de Gegants Figueralers de Lloret i la col·laboració de l’Ajuntament.

La festa comença amb la rebuda per part dels Figueralers joves, que fan la crida. Després es fa una cercavila per anar a recollir als Figueralers en els domicilis. Aquesta cercavila la formen la gent vestida a l’ample, els Figueralers joves, els gegants Domingo i Loreto, membres de l’Agrupació Cultural Brocalet i d’Aires d’Andratx (l’associació convidada d’enguany) i les autoritats, acompanyats pels xeremiers.

Després s’inaugura la tradicional exposició de varietats de figues, que enguany estarà ambientada en el món del pa i la seva elaboració, des de la sembra del blat fins a l’enfornat. També s’inauguren el mercat artesà i el mercadet gastronòmic on es podran degustar diferents elaboracions amb figues i altres exquisideses fetes amb la figa com a ingredient principal.

EL SENTIT DE LA FIGA

Com a novetat enguany ARCUFI ha organitzat l’activitat “El sentit de la figa”, una sala d’experimentació en la qual es convida a fer un viatge sensorial a través de la figa.

Després a la plaça Jaume I es representa el Quedo i se celebra el X Festival de Ball i Música Tradicionals, amb els grups Aires d’Andratx i l’Agrupació Cultural Brocalet.

Per tancar la festa hi haurà ballada popular amb aquestes mateixes associacions. Com a complement a la festa el dimarts 29 d’agost, a les 19h se celebrarà un Taller d’assecar figues, organitzat per Arcufi. El dijous 31 se celebrarà un altre taller dirigit a nines i nins del poble per a decorar mocadors amb imatges relacionades amb la Festa des Sequer.

El pregó de la festa es llegirà el divendres 1 de setembre a les 21h. El pregoner del Sequer 2023 serà el periodista i divulgador cultural Joan Carles Palos.

Back To Top