Skip to content
CulturaDestacatSencelles

La talla gòtica de la Mare de Déu de Sencelles torna al poble cent anys després

La celebració d’aquest any de l’Ofici Solemne del dia de la Mare de Déu d’Agost de Sencelles té un simbolisme i un caràcter històric i patrimonial força singular. El retorn de la vella imatge de Nostra Dona de Sencelles a la parròquia.

Es tracta d’una talla gòtica que a principi de segle XX la traslladaren a Ciutat per formar part del museu diocesà, ara Museu d’Art Sacre de Mallorca. La imatge és tot un símbol per als sencellers, ja que ben segur podria ser la primera imatge de la Verge de la parroquial de Sant Pere de Sencelles, una construcció que ja és citada a la butlla de 1248.

La peça fou datada per Gabriel Llompart TOR i Joana Maria Palou a la primera meitat del segle XIV. Més recentment, a les primeres Jornades d’Estudis Locals de Sencelles, Magdalena Cerdà Garriga, ha assenyalat que ben bé podria formar part “del primer terç del segle XIV”.

La imatge de fusta policromada, com podeu veure a la imatge feta per Guillem Bibiloni, presenta mutilacions. Així i tot per l’existència d’un dibuix de principis de segle XX, se sap que aleshores el seu estat de conservació ja era l’actual. Jordi Llabrés, cronista oficial de Sencelles, explica que “la seva utilització al llarg del temps va provocar que se li llevàs la imatge del nin Jesús a causa dels canvis d’ús o de ritual envers la Verge”.

En el seu petit estudi a les Jornades, Cerdà, explica i detalla els inventaris parroquials ja publicats per Josep Ramis de Ayreflor que ja esmenten la rica ornamentació de vestits i joies que tenia la imatge i la figura del nin Jesús.

Aquesta imatge, que no ha pogut ser datada ni atribuïda a cap mestre escultor, s’emparenta de manera clara amb la marededeu d’Artà.

L’escultura, que podran contemplar aquest dimarts dia 15 els veïns de Sencelles a la parròquia que la va custodiar al llarg de segles, ha pogut retornar a la vila gràcies a un intercanvi amb el Museu d’Art Sacre de Mallorca, ja que la parroquial de Sencelles ha cedit diferents imatges al museu per a l’exposició sobre els López. Dos artistes, pare i fill que treballaren a diferents parròquies del Pla de Mallorca i de Ciutat al llarg del segle XVI.

marededéu sencelles
Foto: GUILLEM BIBILONI
Back To Top