Skip to content
AlgaidaArianyCostitxCulturaDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

L’Assumpció, una festa que manté l’arquitectura efímera dels llits de la Mare de Déu

mare de deu porreres

La Mare de Déu morta, la Mare de Déu assumpta, la Mare de Déu d’Agost tots aquests noms es refereixen a la festivitat de l’Assumpció de la Verge. Una festa de llarga tradició a l’illa que els darrers anys s’ha anat consolidant amb la recuperació o consolidació de les instal·lacions dels llits de la Mare de Déu. Una arquitectura efímera que aquest any arriba a un total de 76 esglésies que exposaran llits de la Mare de Déu morta al voltant del 15 d’agost.

Al Pla de Mallorca cal destacar els pobles de Sineu (mirau aquí com es munta el llit de Sineu) i Sencelles on, precisament, aquests dies celebren les seves festes dedicades a aquesta festivitat i compten per això amb una important instal·lació. A Porreres, la festa és l’endemà, dia de Sant Roc, i també hi té cabuda la presència d’una instal·lació de veure. En l’increment de llits instal·lats cal assenyalar els de Biniali o Maria de la Salut que se sumen a aquesta festa exhibint els seus llits.

El Consell de Mallorca i el Bisbat ja fa anys que treballen en la investigació, restauració i difusió d’aquesta celebració. L’objectiu, segons ha dit el director insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Ramon Martín, “és estendre el patrimoni mallorquí per afavorir la recuperació de la tradició dels llits de la Mare de Déu, després d’un període llarg de decadència”. Amb aquest propòsit, ha explicat el coordinador del projecte de difusió de la festivitat, Gabriel Carrió, que “es registra l’evolució dels muntatges, es detecten necessitats de conservació i restauració i s’afavoreix la investigació sobre la festa”.

En el cas de Montuïri la festivitat surt amb la primera sortida dels Cossiers. I del 2011 aquests balladors van recuperar la dansa de Gentil Senyora que, ja d’antic, es ballava davant el llit de la Mare de Déu i ara es torna a fer així. Serà dimarts dia 15 a les 18.30 hores.

Ball de la Gentil Senyora davant el llit de la Mare de Déu a la parroquial de Montuïri.

Back To Top