Skip to content
ActualitatDestacatSineu

La Mucada, una festa allà on no n’hi havia

much23

“No ens hi havíem posat per tant”. Aquestes eren, aquest matí, les paraules d’un dels organitzadors del trull que des de fa vint anys ha canviat, per sempre (?), les festes de la Mare de Déu d’Agost de Sineu. La data elegida per a celebrar l’edició número 20 de la Mucada ha arribat i la festa no ha deixat ningú descontent. Aquí podeu veure el seguiment que n’ha fet Tot Pla a les xarxes; Twitter i Instagram.

El rosa, feia dies, per no dir anys, que havia envaït cada racó de la vila. A les 10 hores les carrosses s’han concentrat per partir al Puig de Reig. Origen de tot. Allà es posen a prova les habilitats dels sineuers, ja que és un dels pocs reductes de la festa encara exclusiu dels locals. Totes les proves, tota la festa, ha de servir per despertar l’animal mitològic que habita el puig més alt del municipi (car els santjoaners els van prendre Sant Nofre).

 

puig de reig

Despert el Much la festa ja no té aturall. Música, diversió, alcohol, aigua… en definitiva fer una festa que no tenien a Sineu. A Sineu tenien festes, però no tenien festa. I és que el programa festiu de la vila no comptava en cap element significatiu que donàs peu a la bulla. Les carreres del cos eren el punt més divertit que oferia el programa, d’aquí que de tan encotillada la festa esclatàs amb força, gairebé amb ira.

Al punt del migdia, la plaça de l’Ajuntament ha tornat a ser l’epicentre de la festa matinal. El pregó d’aquest any ha estat a càrrec de Sor Tomasseta. Un personatge encarnat per Sor Estiercol (Albert Iglesias). L’any passat fou el pregoner de la festa del Cosso de Felanitx. No debades cada any a Felanitx per Sant Agustí hi ha cartells amb allò de ‘Els del Much mos copien’.

 

much23

L’arribada de Sor Tomasseta a la plaça ha estat de les que es recorden. Banda de Música i processó per configurar la processó més atípica de Mallorca, amb una clara referència a la festa de Santa Margalida.

En el seu pregó, Santa Catalina Thomàs, ha reclamat que Sineu pugui tenir un carrer o una plaça amb nom de dona, un fet que fins ara no té. També ha reivindicat el paper de la dona.

Entre música, aigua, paperí i suc dins l’animeta la festa s’ha envalantonat per rebre el Much a la plaça. Han estat moments de bogeria col·lectiva que sols s’han vist superats per un altre dels punts àlgids de la festa, l’Enqüentro de l’horabaixa. Ara, sí amb una massiva presència de forans que més enllà de la festa del Much de Reig opten per beure.

Vídeo de la Mucada Sineu 2023

I és en aquest punt quan ha entrat a escena la Muca. Amb l’arribada de la Muca, la trobada amb el Much i tota la comitiva neofestiva la festa és plena. Dins aquesta comitiva aquest any hi ha hagut una novetat, la incorporació de les Valentes Dones. I és que la Muchal Foundation, ànima de la festa manté l’esperit de “copiar” aquells elements festius i tradicionals de Mallorca per donar-los un nou aire.

 

valentes dones
Valentes dones.

A partir d’aquí cadascú ha cercat la seva microfesta dins la Mucada. Uns han opten per fugir del Fossar i cercar altres espais més ‘locals’ per acabar de gaudir del dia. I és que l’essència del Much o de la Mucada és que volia ser la festa de les festes (de Sineu) i s’ha convertit en la festa de l’estiu mallorquí, i de cada vegada més també de Ciutat.

En una festa que tot el ritme la marquen diferents peces musicals també hi ha d’haver un tema de comiat com és el New York, New York que serveix per avisar que és ben hora d’aplegar veles.

 

fossar much23
Plaça del Fossar horabaixa de la Mucada 2023.

SEGURETAT

Pel que fa a la infraestructura que envolta la festa s’havien habilitat espais d’aparcament i més freqüències en els trens. Tot i així horabaixa de tard, en el moment de la partida ha tornat a haver-hi alguns problemes de capacitat en els convois prevists. La Sala contava amb uns 100 agents de seguretat entre Policia Local i Guàrdia Civil. I a aquesta hora (20h) s’estimava que s’havien superat les 15.000 persones presents a la vila al llarg de tot el dia.

Back To Top