Skip to content
EntrevistesSant JoanSineu

Francesca Julià Florit: “A les carreres de ciències saps que estudies per millorar el futur de les generacions que venen i això no té preu”

francesca julià
Francesca Julià.

Aquesta setmana a “Referents dels IES Sineu i IES Porreres” és el torn d’una santjoanera. Francesca Julià i Florit (Sant Joan, 1994) va estudiar l’ESO i el batxillerat a l’IES Sineu. Acabats els estudis al Pla de Mallorca es va graduar en Química. Després optà per continuar amb un màster en Salut Laboral (Prevenció de Riscos Laborals) a la UIB. Fa dos anys cursà el màster de Professorat de Secundària i Batxillerat en l’especialitat de Física i Química a la VIU. Però des de fa 4 anys treballa al Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la UIB, com a investigadora i tècnica responsable del Biobanc de càlculs renals.

– Quins anys vàreu estar a l’IES Sineu i quins records teniu del pas per aquest centre?
– Vaig estar a l’IES Sineu des de l’any 2006 al 2012. Del pas per l’institut conserv molts bons records. Va ser una etapa molt guapa en què vaig conèixer gent de molts pobles del Pla i vaig fer grans amistats que avui encara mantenc. Se respirava un ambient molt familiar entre els companys i també entre els professors. Al cap i a la fi, tots veníem de pobles petits i això se notava!

– Alguna anècdota divertida o no tant que recordeu?
– Tots els anys que vaig estudiar allà varen ser bons, però vaig gaudir molt l’any que feia 3r d’ESO. Aquell any vaig tenir un tutor que va contribuir molt a la cohesió del grup i fora de l’institut fèiem plans tots junts. Vàrem fer dinars a la seva casa de camp, vàrem fer acampades, etc. Inclús durant algunes hores de tutoria sortíem de l’institut per anar a caminar pel camp o per fer una volta pel poble de Sineu.

– Vàreu estudiar Química, sabíeu quina carrera volíeu fer quan començareu a l’IES?
– Vaig estudiar Química i vaig descobrir que volia estudiar aquesta carrera durant el curs de 4t d’ESO i en cap moment vaig dubtar ni canviar d’opinió, ho tenia molt clar. A 3r d’ESO em vaig iniciar dins el món científic i em va cridar molt l’atenció, era molt diferent de qualsevol cosa que hagués estudiat abans. A 4t d’ESO em vaig acabar de decidir, me va encantar l’assignatura de Física i Química i m’anava molt bé. També cal afegir que les dues professores de Física i Química que vaig tenir durant aquells dos cursos eren excel·lents, i varen contribuir molt en la meva decisió.

– A què vós dedicau?
– Som investigadora al Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la UIB des de fa quatre anys. Som un grup de recerca que investigam amb l’objectiu de prevenir els temuts càlculs renals i d’ajudar als pacients que ja n’han tengut, per tal que no tenguin recidives, col·laborant sempre amb metges i hospitals del país. També ens encarregam d’analitzar tots els càlculs renals que provenen de les Illes Balears, així com altres mostres que ens envien de la Península o, fins i tot, d’altres continents. A més, des de fa un any aproximadament, també comptam amb el primer Biobanc de càlculs renals de tot el món.

– Ens deis una frase per acabar de convèncer algun alumne actual de l’IES que vulgui estudiar el mateix que heu estudiat?
– Vull animar a tots aquells alumnes que tenen interès o que han pensat a estudiar alguna carrera científica que ho facin. Tot i que poden parèixer carreres complicades i en la majoria dels casos ho siguin, al final és un camí molt satisfactori. Saps que estàs estudiant per tal de millorar el futur a totes les generacions futures i això no té preu. La ciència és futur i progrés!

Back To Top