Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Tens paparres? la Universitat de les Illes Balears en necessita

La Universitat de les Illes Balears (UIB) cerca paparres per tal d’elaborar un estudi sobre les diferents espècies d’aquests artròpodes. De primavera a finals d’estiu en podem trobar moltes al Pla de Mallorca.

Els investigadors han reclamat la col·laboració ciutadana per tal de recollir exemplars de paparres per tal de fer un estudi que “permeti conèixer amb més detall tant les diferents espècies de paparres que es troben a les Illes Balears com els patògens que poden transmetre”, expliquen.

És aquest un projecte de ciència ciutadana i té el suport del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears, que col·labora en la recollida d’exemplars, i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, que col·labora en la campanya informativa.

Els ciutadans poden recollir els exemplars que trobin i guardar-los dins un pot de vidre. Els investigadors demanen que es contacti amb el grup de Zoologia Aplicada i Conservació per correu electrònic zoologia@uib.cat o per telèfon (971 17 33 52).

Es poden recollir exemplars que estiguin aferrats a una persona o a una mascota. En aquest cas, expliquen que “la podem extreure amb unes pinces amb una estirada ferma des de la zona de la boca, la més propera a la pell, evitant que es xapi i que el cap pugui quedar enganxat a la pell. També es pot acudir a un centre de salut, on l’extrauran, i es pot demanar que la conservin en un pot de mostres”. En el cas de mascotes, recomanen fer el mateix procediment o acudir a un veterinari.

Les paparres són artròpodes del grup dels aràcnids (no són insectes). S’alimenten de sang d’animals, com ara de mascotes i bestiar, i de persones. Poden transmetre patògens amb la seva saliva, com ara bacteris del gènere Rickttesia i virus de gran importància, com el que provoca la febre hemorràgica de Crimea Congo. A les Illes Balears, fins ara s’han fet pocs estudis tant de les espècies presents a les diferents illes com dels possibles patògens que poden transmetre. Aquest projecte vol contribuir a ampliar el coneixement que se’n té.

Back To Top